Hoe voorkom je coronaverspreiding tijdens de seks?

 

Je telefoon trilt. Over een uurtje heb je volgens je agenda in het park afgesproken. Een date durf je het nog niet te noemen, maar stiekem voelt het wel zo. Misschien worden jullie zelfs wel intiem, dus gooi je nog snel een condoom in je tas. Lievelingsbroek aan, haren in model en nog even je sympathieke lach oefenen in de spiegel. Klaar om te gaan? Normaal gesproken wel, maar in tijden van corona komt er nog iets anders om de hoek kijken. Hoe voorkom je coronaverspreiding tijdens de seks?

 

Tips om coronaverspreiding bij seks te voorkomen

Bij seks is er nu eenmaal de kans dat je corona krijgt of overdraagt. Maar… Er zijn wel tips om die kans te verkleinen.

  • Beperk het aantal mensen met wie je seksueel in contact bent
  • Reis liever niet met het openbaar vervoer naar elkaar toe
  • Als je de mogelijkheid hebt: was je handen en douche van tevoren
  • Vraag of jouw sekspartner klachtenvrij is

 

Verder is het natuurlijk altijd belangrijk om de regels van het RIVM op te volgen. Als je voorzichtig bent in het dagelijks leven, is de kans ook kleiner dat je het tijdens de seks overdraagt. 

 

SOA’s: hoe zit het ook alweer?

Is het weer even geleden dat je seks had? Dan ben je zeker niet de enige. Vrijgezellen hebben veel minder seks sinds de coronapandemie in maart 2020 onze levens veranderde. De helft van de vrijgezelle vrouwen en een derde van de vrijgezelle mannen die voor corona wel seks hadden, hebben dat inmiddels niet meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Daarom is het ook goed om je kennis over SOA’s weer even op te frissen: geniet samen, geniet veilig!

Ook in tijden van corona bestaan er dus nog seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is belangrijk om te letten op het besmettingsgevaar van corona, maar dat virus komt niet in de plaats van SOA’s. Een verschil is dat je SOA’s niet kunt krijgen door uit een glas van een ander te drinken, via een hoestbui, in een zwembad of via een WC-bril. 

Hoe dan wel? Het kan worden overgedragen door onveilig vrijen met een besmet persoon als er contact is tussen de slijmvliezen van de penis, de vagina, de anus, of de mond.

Voorbehoedsmiddelen
Zo voorkom je een SOA

Symptomen van een SOA, wat nu? 

Van sommige SOA’s merk je (lange tijd) niets, maar er bestaan symptomen die kunnen betekenen dat je een SOA hebt. Als je zekerheid wil, of je hebt symptomen, dan is het slim om een SOA-test te doen. Bijna de helft van de jongeren heeft zich door de coronasituatie niet laten testen op een SOA, terwijl dat wel de wens was. Dit is niet nodig. Want een test doen kan bij de huisarts of GGD, maar anoniem een thuistest doen is ook mogelijk. De voordelen van zo’n thuistest zijn:

 

  • Coronaproof: je komt met niemand in fysiek contact
  • Volledig anoniem: je kan een fictieve naam opgeven en je krijgt een anonieme code
  • Geen wachttijd: voor 22.30 uur besteld, is dezelfde dag verzonden
  • Waar en wanneer je wil: je kan het doen in een voor jouw vertrouwde omgeving, wanneer het voor jou goed uitkomt

 

Een SOA-test die aan jouw wensen voldoet, kun je via onze webshop bestellen. Na de zelfafname wordt de test naar een laboratorium opgestuurd. Daar wordt deze gecontroleerd. Zo gaat dat ook bij huisartsen, ziekenhuizen de GGD. Lees voor meer informatie het artikel over hoe je een SOA-test doet