Wat is Trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door een parasiet. De gevolgen van een Trichomonas-infectie kunnen een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas zijn.

Volgens de World Health Organization zijn er per jaar ongeveer 170 miljoen mensen besmet met Trichomonas. Dit maakt het een van de meest voorkomende geslachtsziektes.

Trichomonas is meestal niet ernstig en is goed te behandelen.

Hoe krijg je Trichomonas?

Meestal raak je tijdens onveilige seks besmet. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet raken met de Trichomonas-parasiet.

Je kunt Trichomonas krijgen en overdragen via contact tussen slijmvliezen. Dit gebeurt door contact via de vagina, penis en keel. Personen die al besmet zijn met andere SOAs, zoals Chlamydia, Syfilis of HIV, hebben meer kans om Trichomoniasis (een Trichomonas infectie) te krijgen.

Een Trichomonas besmetting door veelgebruikte handdoeken, chloorvrij zwemwater of sauna’s is mogelijk, maar zeer zeldzaam. Toch is het raadzaam om ook hiervoor uit te kijken.

Wat is de oorzaak van de Trichomonas-infectie?

Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Deze parasieten zijn niet met het blote oog te zien.

Trichomonas symptomen

Na besmetting duurt het in de meeste gevallen ongeveer 1 tot 3 weken voordat de eerste gevolgen van Trichomonas beginnen te verschijnen.

Zowel vrouwen als mannen merken soms jarenlang niets of nauwelijks iets van de infectie.

Symptomen bij de vrouw

Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Als de vagina ontstoken is, kan dit meer afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan een onaangename geur en een geelgroene kleur krijgen. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen kan hierdoor pijn doen.

Symptomen bij de man

Bij mannen zorgt de Trichomonas-infectie vooral voor ontstekingen bij de urinebuis (urethra), voorhuid en prostaat. Soms is er ‘s ochtends een beetje afscheiding. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven. Mannen krijgen deze klachten echter zelden. Daarom geven ze vaak onbewust de infectie door.

De meest voorkomende symptomen van Trichomonas zijn:

Bij vrouwen: Bij mannen:
·         Pijn of een branderig gevoel bij het plassen ·         Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
·         Ontstekingen bij de vagina ·         Ontstekingen bij de urinebuis (urethra), voorhuid en prostaat.
·         Meer of abnormale vaginale afscheiding. Soms gepaard met onaangename geur en een geelgroene kleur. ·         Afscheiding uit de plasbuis, vooral ’s morgens.
·         Jeuk bij de vagina.
·         Schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn.

De incubatietijd

De incubatietijd van Trichomonas is ongeveer 4 tot 28 dagen. Vanaf 28 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad, heeft het dus pas zin om je te laten testen. Als je jezelf eerder laat testen op deze SOA is het mogelijk dat de uitslag van de test negatief is, maar dat je toch besmet bent. Deze incubatietijd geldt ook bij de huisarts en de GGD.

Hoe besmettelijk is Trichomonas?

De Trichomonas vaginalis infectie is zeer besmettelijk. Ook na 1 keer seksueel contact kun je al besmet raken. De besmettingskans na éénmalig contact verschilt per studie.

De besmettingskans van man naar vrouw is erg hoog en loopt op tot 80%. De kans dat een vrouw een man besmet ligt enkele tientallen procenten lager. Ondanks dat de kans voor mannen aanzienlijk lager ligt, is het alsnog verstandig om jezelf te controleren bij het vermoeden van een besmetting.

Hoe lang blijft Trichomonas in je lichaam?

De schattingen en bevindingen uit eerder onderzoek lopen zeer uiteen. Er wordt aangenomen dat voor vrouwen de periode enkele maanden tot jaren bedraagt. Deze periode kan met of zonder klachten plaatsvinden. Voor mannen bedraagt deze periode gemiddeld 5 weken.

Trichomonas test

Bij het vermoeden van een besmetting is het verstandig om jezelf te laten testen. Trichomonas is in een laboratorium eenvoudig en met hoge betrouwbaarheid vast te stellen.

Bij vrouwen is een monster van het vaginale vocht nodig om te laten testen. Bij mannen is vocht uit de urinebuis nodig om te laten testen.

Let op dat een Trichomonas test waarbij je direct de uitslag ziet een veel lagere betrouwbaarheid heeft ten opzichte van een laboratorium test. Om die reden wordt deze manier van testen sterk afgeraden.

Een laboratorium Trichomonas test met thuisafname bestel je hier online (uitslag binnen 3 werkdagen) of je gaat naar de huisarts of GGD (uitslag meestal binnen 1 tot 2 weken).

Het heeft pas zin om je 28 dagen na onveilig seksueel contact te laten testen op Trichomonas

Trichomonas behandeling

De SOA Trichomonas is goed te behandelen met een antibioticakuur die wordt voorgeschreven door de huisarts. Bij vervelende klachten zoals jeuk, pijn of vies ruikende afscheiding, helpt een behandeling met antibiotica tabletten (metronidazol, 2 gr in één keer).

Tijdens de Trichomonas behandeling mag je geen alcohol drinken. Ook wordt seks tijdens de behandeling ten zeerste afgeraden om eventuele overdrachten van de SOA te voorkomen.

Maak de kuur altijd helemaal af. De infectie geneest dan zonder blijvende schade te veroorzaken. Dit duurt afhankelijk van het type medicatie maximaal twee weken.

Waarschuw ook altijd je (voormalige) partner(s). Waarschuw in ieder geval je seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden, maar bij voorkeur 12 maanden. Zij kunnen zich dan ook op tijd laten testen en behandelen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit is van belang om te voorkomen dat je of anderen opnieuw besmet worden.

Na het beëindigen van de behandeling kun je jezelf het beste nogmaals controleren om te kijken of de behandeling succesvol was.

Tip: Bij Thuistesten.com krijg je na de SOA-test een rapport via een PDF-bestand. Dit bestand kun je uitprinten of mailen naar je huisarts. Hij of zij kan hiermee precies zien hoe de test is uitgevoerd en welke medicatie je nodig hebt.

Kosten bij de huisarts of GGD

Een SOA-test valt onder je eigen risico bij de zorgverzekeraar. Alleen het consult valt hier niet onder. De huisarts test namelijk niet zelf, maar stuurt een monster op naar een laboratorium. De kosten van het laboratorium gaan van je eigen risico af en moet je dus vaak zelf betalen. SOA-thuistesten van Thuistesten.com zijn vaak goedkoper dan de testen van de huisarts.

Bij de plaatselijke GGD kunnen zogenoemde risicogroepen een gratis SOA-test krijgen. Dit geldt voor de volgende groepen:

  • Jongeren tot 25 jaar
  • Sekswerkers
  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Mensen afkomstig uit landen waar veel SOA’s voorkomen

 

Val je niet binnen één van deze groepen, dan is de test niet gratis. Ook is er maar een beperkt budget per regio beschikbaar. De kans is dus groot dat wanneer je wel binnen een risicogroep valt alsnog lang moet wachten totdat je een SOA-test kunt afnemen.

Gevolgen van onbehandelde Trichomonas

Wanneer mannen de SOA niet behandelen is er een kans op een chronische infectie met Trichomonas. Er ontstaat dan een ernstige ontsteking van de geslachtsorganen.

Kan Trichomonas terugkomen?

Ja, een nieuwe infectie is altijd mogelijk. De behandeling leidt namelijk niet tot immuniteit. Je kan dus altijd weer besmet raken met de bacterie als je onveilig seks hebt met een besmet persoon. Vrij daarom bij voorkeur veilig met een condoom en laat je regelmatig testen als je seksueel actief bent met meer dan 1 (vaste) partner.

Hoe voorkom je Trichomonas?

Trichomonas voorkom je door veilig te vrijen. Dit geldt ook voor andere SOA’s. Gebruik de volgende manieren om een SOA te voorkomen:

  • Alleen (tong)zoenen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen.
  • Een condoom gebruiken bij vaginale penetratie
  • Een condoom gebruiken met extra glijmiddel bij anale penetratie
  • Een condoom gebruiken bij orale seks bij de man (pijpen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de vrouw (beffen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de anus

Controleer jezelf met de betrouwbare Trichomonas zelftest

Wil je jezelf laten testen op Trichomonas? Bestel dan een betrouwbare laboratorium Trichomonas zelftest. Je test jezelf anoniem op een door jou gekozen tijd en plek, stuurt de test vervolgens op en binnen 3 werkdagen heb je de uitslag via onze website. Anoniem, snel en makkelijk.