Wat is Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium is een bacterie die van mens tot mens overgedragen kan worden via seksueel contact.

Mycoplasma is een nog vrij onbekende SOA waar nog weinig op getest wordt. Het is echter gebleken dat veel mensen met klachten, die niet veroorzaakt werden door Chlamydia of de gonnorroe-bacterie, besmet waren met deze bacterie.

Hoe krijg je Mycoplasma genitalium?

Een besmetting met Mycoplasma genitalium ontstaat via onbeschermd seksueel contact. De bacterie kan voorkomen in sperma, voorvocht, vaginale afscheiding en in de anus.

Mycoplasma genitalium symptomen

De klachten kunnen hetzelfde zijn als bij een Chlamydia infectie.

Bij mannen is dit vaak pijn of een branderig gevoel bij het plassen of een waterige afscheiding uit de penis.

Vrouwen kunnen een andere afscheiding hebben dan normaal of een branderig gevoel bij het plassen, buikpijn of pijn tijdens het vrijen, of bloedverlies na vrijen.

Een Mycoplasma infectie hoeft niet tot klachten te leiden.

Behandeling van Mycoplasma genitalium

Deze infectie  kan worden behandeld met antibiotica, meestal in de vorm van een eendaagse kuur van 1000 mg azitromycine. Bij uitzondering (bijvoorbeeld bij een allergie voor azitromycine) wordt een ander antibioticum voorgeschreven: een 10-daagse kuur van het antibioticum moxifloxacin (400 mg per dag).

Incubatietijd

Veel mensen hebben geen last van symptomen bij een mycoplasma infectie, maar als ze verschijnen dan is dit meestal binnen een aantal weken na besmetting met de infectie.

Hoe voorkom je Mycoplasma genitalium besmetting ?

Je voorkomt besmetting door veilig te vrijen. Dit kan op de volgende manieren:

  • Alleen (tong)zoenen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen.
  • Een condoom gebruiken bij vaginale penetratie
  • Een condoom gebruiken met extra glijmiddel bij anale penetratie
  • Een condoom gebruiken bij orale seks bij de man (pijpen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de vrouw (beffen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de anus

Test

Een Mycoplasma genitalium besmetting is in een laboratorium goed en met hoge betrouwbaarheid vast te stellen. Je kunt een thuistest via labanalyse online bestellen. Je stuurt dan het zelf afgenomen lichaamsmateriaal (uitstrijkje en/of urine) anoniem naar ons laboratorium. De uitslag is binnen enkele werkdagen via een code online in te zien. Je krijgt dan ook direct een officieel rapport om mee te nemen naar de huisarts voor een behandeling.

Stel je bent positief getest. Wat nu?

Als je positief bent getest op Mycoplasma genitalium is het belangrijk je direct te melden bij je huisarts of bij een SOA Poli om je SOA te behandelen.

Partnerwaarschuwing

Indien je positief bent getest is het belangrijk dat je niet alleen jouw SOA laat behandelen, maar ook om je seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden (bij voorkeur de laatste 12 maanden) te waarschuwen. Het maakt niet uit of ze wel of geen klachten ondervinden.

Jouw partners kunnen zich dan ook laten testen en eventueel laten behandelen. Dit is van belang om te voorkomen dat jij en jouw (voormalige) partner elkaar opnieuw besmetten en om besmetting van anderen te voorkomen.

Vind je het moeilijk om je partners te waarschuwen? Partnerwaarschuwing.nl is een website die je helpt bij het waarschuwen van je sekspartners. Dit kan je dit ook anoniem doen.