Wat is HPV?
Humaan papillomavirus is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Hoe krijg je HPV?
Het virus wordt vaak via seksueel contact overgebracht. Het virus zit niet alleen op de penis, vagina en de anus, maar ook op de huid van onderbuik, billen, vingers of mond.
Condooms verminderen de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt kun je nog besmet raken. Zowel mannen als vrouwen kunnen het virus oplopen en doorgeven.
Symptomen van HPV
Vaak merk je niets van een besmetting. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens/na seksueel contact en pijn en/of branderig gevoel in de vagina. Daarnaast kan HPV genitale wratten en kanker veroorzaken. Lees hier meer over de symptomen.
Laag-risico en hoog-risico
Van het humaan papillomavirus zijn meer dan 100 verschillende soorten beschreven. De meeste soorten zijn niet gevaarlijk en zijn laag-risico HPV (lrHPV). Deze kunnen genitale wratten veroorzaken.
Zo’n 15 soorten zijn wel gevaarlijk. Deze 15 soorten behoren tot de groep hoog-risico (hrHPV), waarvan type 16 en type 18 het meest gevaarlijk zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van baarmoederhalskanker.
Hoog-risico HPV en baarmoederhalskanker
Indien vrouwen de infectie lange tijd met zich meedragen kan dit uiteindelijk (via voorstadia) leiden tot baarmoederhalskanker. Het ontwikkelen van baarmoederhalskanker neemt ongeveer 10 tot 15 jaar in beslag.
Vroege ontdekking van de afwijkingen aan de baarmoederhals door middel van een uitstrijkje of HPV-test maakt behandeling mogelijk en zorgt dat het ontstaan van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden. Deze test is alleen voor vrouwen.
Hoe vaak komt HPV voor?
Van iedere 100 vrouwen in Nederland raken er 80 eens in hun leven besmet met. Na een infectie van de baarmoederhals met hrHPV, zal het afweersysteem bij de meeste vrouwen het virus in 1½ tot 2 jaar opruimen, zonder dat deze vrouwen ooit geweten hebben dat ze geïnfecteerd waren.
Dit komt omdat de infectie weinig tot geen klachten geeft.
Aangezien het virus zo vaak voorkomt, zullen vrijwel alle seksueel actieve vrouwen wel eens in hun leven een HPV-infectie doormaken. Omdat jongere mannen en vrouwen het meest seksueel actief zijn komt het virus dan ook bij hen het meest voor (op meerdere locaties in het genitale gebied).
Onderzoek heeft aangetoond dat condoomgebruik de kans op het overdragen van een infectie verlaagt, maar kan het niet volledig voorkomen.
Inenting
Het is mogelijk om je te laten inenten tegen HPV. Niet iedereen wil zich laten inenten. Of je jezelf wilt laten inenten is een persoonlijke keuze. Bekijk onderstaande video voor een korte introductie over HPV-vaccinatie:
Behandeling
Er zijn geen geneesmiddelen tegen het HPV. Wel is een behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker mogelijk.
Voorstadia kunnen behandeld worden door de afwijkingen van de cellen te verwijderen. Dit kan chirurgisch, via een laser of door middel van bevriezing. Dat gaat meestal poliklinisch zonder opname.
Na behandeling van de afwijking aan de baarmoederhals verdwijnt de infectie bijna altijd. In 7-12% van de behandelingen is er nog sprake van een voortdurende infectie (persistentie van HPV) of een nieuwe infectie. Dat is ook de reden dat iemand na een behandeling nog een paar keer gecontroleerd wordt.
Controleer jezelf via een HPV-test
Als je jezelf wilt laten testen op HPV-infectie dan kun je online een HPV-test bestellen (alleen voor vrouwen beschikbaar). Je stuurt het zelf afgenomen lichaamsmateriaal anoniem op naar een gecertificeerd laboratorium en ontvangt dan binnen 7 werkdagen de uitslag via deze website.