Wat is Gonorroe?

Gonorroe (druiper) is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Deze kan een infectie van de plasbuis, de vagina en baarmoedermond, de anus of de keel veroorzaken.

Tijdens onveilige seks kun je deze bacterie overdragen. Zowel mannen als vrouwen kunnen met Gonorroe besmet raken.

Wat is een druiper?

De naam ‘druiper’ is een andere benaming voor de SOA Gonorroe en komt van de gele of groene pus die uit je penis (plasbuis) druppelt.

Hoe krijg je Gonorroe?

De ziekteverwekker is een bacterie Neisseria gonorrhoeae, die bekend staat onder de naam gonococcus of gonokok. De Gonorroe-bacterie zit op het slijmvlies van de penis (plasbuis), vagina, anus of keel en veroorzaakt daar een infectie.

Tijdens onveilig vrijen, kan iemand die besmet is de bacterie op een ander overdragen. Bijvoorbeeld als het geïnfecteerde slijmvlies in aanraking komt met het slijmvlies van de penis, vagina, anus of keel. Zo kan tijdens orale seks (contact tussen geslachtsdelen en mond) en ‘rimmen’ (contact tussen anus en mond) een infectie van de keel ontstaan, en na anale seks (contact tussen penis en anus) een infectie van de anus.

Mensen die regelmatig veranderen van seksuele partner en/of onveilige seks hebben, zijn in het bijzonder gevoelig voor een infectie met Gonorroe.

De infectie kan ook tijdens de geboorte worden overgedragen als de baby een geïnfecteerd geboortekanaal passeert. De pasgeborene krijgt dan meestal een infectie van het oog dat gepaard kan gaan met zwelling van de oogleden en pusvorming. Uiteindelijk kan het gezichtsvermogen van het kind in gevaar komen.

Gonorroe symptomen

Vrouwen merken vaak weinig of niets van Gonorroe. Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten. Niet voor niets noemen we Gonorroe bij mannen een druiper. De eerste klachten krijg je vrij kort nadat je de gonokok-bacterie hebt opgelopen. Ook al heb je geen klachten, dan kun je bacteriën toch doorgeven.

Bekende symptomen die mogelijk veroorzaakt worden door de SOA Gonorroe zijn:

 

Bij vrouwen: Bij mannen:
·         Pijn of irritatie bij het plassen ·         Pijn of irritatie bij het plassen
·         Jeuk of irritatie rond de anus ·         Jeuk of irritatie rond de anus
·         Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting, bij anale infectie ·         Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting, bij anale infectie
·         Keelontsteking of opgezette klieren in de hals, bij keelinfectie ·         Keelontsteking of opgezette klieren in de hals, bij keelinfectie
·         Diverse andere ontstekingen in het lichaam ·         Diverse andere ontstekingen in het lichaam
·         Meer vaginale afscheiding. Dit kan stinken en pus-achtig zijn ·         Pus-achtige afscheiding (geel of groen van kleur) uit de plasbuis
·         Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent

Ook zonder deze verschijnselen kun je de Gonorroe bacterie doorgeven. Het komt vaak voor dat er sprake is van een besmetting zonder klachten. Laat je daarom regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) testen of je besmet bent.

Incubatietijd

De incubatietijd van Gonorroe is ongeveer 10 dagen. Vanaf 10 dagen na de besmetting heeft het dus pas zin om je te laten testen. Als je jezelf eerder laat testen is het mogelijk dat de test negatief is, maar dat je toch besmet bent.

Hoe besmettelijk is Gonoroe?

De kans op besmetting is afhankelijk van de plaats van infectie en van het aantal seksuele contacten met de besmette sekspartner, maar is bij Gonorroe over het algemeen hoog.

De kans op besmetting bij een eenmalig onbeschermd vaginaal seksueel contact wordt van vrouw-naar-man geschat op 20-30% en van man-naar-vrouw op 50-90%.

Bij meer seksuele contacten met dezelfde partner nemen deze kansen toe tot ongeveer 50% bij vrouw-naar-man en 90% bij man-naar-vrouw. Hoe overdraagbaar de SOA is bij homoseksuele mannen is vooralsnog onbekend.

Gonorroe test

Gonorroe is in een laboratorium eenvoudig en met hoge betrouwbaarheid vast te stellen. Hiervoor doe je een Gonorroe test. Een laboratorium test op de aanwezigheid van de bacterie.

Bij vrouwen wordt het lichaamsmateriaal door middel van een uitstrijkje op een wattenstaafje getest en bij mannen via een urine monster. Bij besmetting van de anus gebruik je ook een wattenstaafje.

Let op dat een Gonorroe test waarbij je direct de uitslag ziet een veel lagere betrouwbaarheid heeft ten opzichte van een laboratorium test. Om die reden wordt deze manier van testen sterk afgeraden.

Een Gonorroe test met thuisafname via laboratorium bestel je hier online (uitslag met een unieke anonieme code binnen 3 werkdagen) of je gaat naar de huisarts of GGD (uitslag meestal binnen 1 tot 2 weken).

Let op: het heeft pas zin om je 10 dagen na de besmetting betrouwbaar te laten testen op Gonorroe.

Gonorroe behandeling

Gonorroe kun je goed behandelen met antibiotica. Gaan de klachten toch niet weg? Ga dan meteen terug naar de dokter. Het kan zijn dat de bacteriën ongevoelig zijn voor het gebruikte medicijn. Dit komt in Nederland nog nauwelijks voor, in het buitenland meer.

Maak de kuur altijd helemaal af, omdat de bacterie anders resistent kan worden. Dit duurt afhankelijk van het type medicatie maximaal twee weken. Bij anale Gonorroe kan dit langer zijn.

Er is een goede kans dat je herstelt als je bent behandeld voor Gonorroe. Als je vroeg en succesvol een antibioticakuur hebt afgemaakt, dan genezen de ontstekingen meestal volledig en zonder gevolgen.

Tot ongeveer een week na het begin van de behandeling is de ziekte mogelijk nog besmettelijk. Vermijd dan seksueel contact of gebruik in ieder geval een condoom, bij voorkeur tijdens de volledige antibioticakuur.

Waarschuw ook altijd je (voormalige) partner(s). Waarschuw in ieder geval je seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden, maar bij voorkeur 12 maanden. Zij kunnen zich dan ook op tijd laten testen en behandelen.

 

Tip: Bij de uitslag van Thuistesten.com kun je het rapport via een .PDF-bestand uitprinten of mailen naar je huisarts. Hij of zij kan hiermee precies zien hoe de test is uitgevoerd en welke medicatie je nodig hebt.

 

Kosten van een Gonorroe test bij de huisarts of GGD

Een consult bij een huisarts valt niet onder je eigen risico bij de zorgverzekeraar. Een SOA-test wel. De huisarts test niet zelf, maar stuurt dit op naar een laboratorium. Deze kosten gaan van je eigen risico af en moet je dus vaak zelf betalen. Voor een goedkopere test kan dit enkele tientjes zijn, maar het kan ook oplopen tot honderden euro’s als er meer testen worden gedaan.

Bij de plaatselijke GGD kun je je vaak ook laten testen op een SOA. Dit is gratis voor zogenoemde risicogroepen:

  • Jongeren tot 25 jaar
  • Sekswerkers
  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Mensen afkomstig uit landen waar veel SOA’s voorkomen

Val je niet binnen deze groepen, dan is de test niet gratis. Ook is er maar een beperkt budget per regio beschikbaar.

Gevolgen van onbehandelde Gonorroe

Het is belangrijk dat je Gonorroe op tijd laat behandelen. Een onbehandelde infectie kan leiden tot ernstige gevolgen.

 

Bij vrouwen: Bij mannen:
·         Ontstekingen in de eileiders ·           Ontsteking in de bijbal
·         Verminderde vruchtbaarheid ·           Ontsteking aan de prostaat
·         Verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
·         Bij zwangerschap: verhoogde kans op vroeggeboorte en besmetting van de baby met Gonorroe (ooginfecties)

 

Kan Gonorroe terugkomen?

Ja, je bouwt geen immuniteit op voor deze bacterie. Als je bent behandeld is de bacterie uit je lichaam, maar je kunt weer opnieuw besmet raken. Vrij daarom bij voorkeur veilig met een condoom en laat je regelmatig testen als je seksueel actief bent met meer dan 1 (vaste) partner.

Hoe voorkom je Gonorroe?

Gonorroe voorkom je door veilig te vrijen. Veilig vrijen om een SOA te voorkomen kan op de volgende manieren:

  • Alleen (tong)zoenen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen.
  • Een condoom gebruiken bij vaginale penetratie
  • Een condoom gebruiken met extra glijmiddel bij anale penetratie
  • Een condoom gebruiken bij orale seks bij de man (pijpen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de vrouw (beffen)
  • Een beflapje gebruiken bij orale seks bij de anus

Als jij en je partner nooit met een ander vrijen en je hebt allebei geen SOA zoals Gonorroe, dan blijven jullie ook zonder besmetting.

Controleer jezelf op Gonorroe via een betrouwbare thuistest

Als je jezelf wilt laten testen op Gonorroe-infectie dan kun je online een SOA-test bestellen. Je stuurt het zelf afgenomen lichaamsmateriaal anoniem op naar een gecertificeerd laboratorium en ontvangt dan binnen 3 werkdagen de uitslag via deze website.