Waarom testen op trichomonas

Waarom testen op trichomonas?

In Nederland vinden er ieder jaar naar schatting ruim 100.000 nieuwe SOA-infecties plaats. Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland en daarna volgen onder andere genitale wratten, herpes genitalis en gonorroe. Maar van trichomonas hoor je iets minder, terwijl deze SOA toch ook voor vervelende klachten kan zorgen!

 

Wat is trichomonas en wat zijn de symptomen?

Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet: Trichomonas vaginalis. Een infectie met deze parasiet kan onder andere leiden tot trichomonas symptomen zoals pijn bij het plassen, ontstekingen bij de vagina, urinebuis of voorhuid, en een abnormale vaginale afscheiding (onaangename geur en een geelgroene kleur). Meer informatie over trichomonas lees je hier.

 

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks worden naar schatting 170 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met trichomonas, waarvan de meeste besmettingen in Zuidoost-Azië en in Afrika in de landen ten zuiden van de Sahara plaatsvinden. Maar ook in Amerika hebben ongeveer 3.7 miljoen mensen trichomonas. In Nederland komt trichomonas niet heel veel voor, maar toch kun je het risico lopen besmet te raken. In 2007 bezochten ongeveer 5700 vrouwen met trichomonas de huisarts, een incidentie van 72 per 100.000 vrouwen. In 2009 zijn er 223 gevallen van trichomonas gediagnosticeerd door de GGD-soapoli, de meerderheid (169 gevallen) bij vrouwen. De incidentie van trichomonas in de huisartsenpraktijk (2002-2007) is ongeveer 49 per 100.000, tegenover 2 per 100.000 bij de GGD-soapoli.

 

Waarom testen op trichomonas?

De belangrijkste reden is natuurlijk dat je niet met een SOA rond wilt lopen. Je kunt vervelende klachten hebben, zoals pijn bij het plassen, ontstekingen en/of een abnormale afscheiding. Daarnaast kun je, ook zonder symptomen, andere mensen infecteren.

  1. Een goede diagnoses en de juiste behandeling
    Algemene klachten, zoals irritaties, jeuk, en een abnormale afscheiding, kunnen de klachten zijn voor chlamydia of gonorroe, maar het kan ook betekenen dat je met trichomonas bent besmet. Je wilt de goede diagnose krijgen, en uiteindelijk de goede behandeling.
  1. Je bent vatbaarder voor andere SOA’s
    Het is bekend dat wanneer je geïnfecteerd bent met trichomonas, je vatbaarder bent voor het krijgen van andere SOA’s, waaronder ook HIV.
  1. Zwangerschap en trichomonas
    Zwangere vrouwen met een trichomonas-infectie hebben een grotere kans om vroeggeboorte te krijgen, of een baby met een laag geboortegewicht.

 

Ik wil me testen op Trichomonas!

Thuistesten.com verkoopt SOA testen die je anoniem kunt bestellen, zelf thuis kunt afnemen, en naar ons laboratorium kunt opsturen. Onze standaard 3-in-1 test meet de aanwezigheid van chlamydia, gonorroe en ook trichomonas. Bestel de test in de webshop.

 

Bronnen:

https://www.cdc.gov/std/trichomonas/stdfact-trichomoniasis.htm

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/trichomonas-vaginalis