SOA-test Thuis

Verschillen tussen Chlamydia thuistesten
Zelf direct resultaat of opsturen naar een laboratorium? 

Wanneer je op zoek gaat naar een thuistest om Chlamydia en/of andere SOA’s te testen kom je uit op veel verschillende opties. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren, want niet elke test is even betrouwbaar!  

Er zijn twee soort thuistesten:  

  1. Testen die je zelf koopt en thuis uitvoert. Je ziet de uitslag zelf binnen 5-10 minuten 
  2. Testen die je zelf koopt en thuis uitvoert, en anoniem naar een laboratorium stuurt. De uitslag volgt enkele dagen later

Voor de betrouwbaarheid van een test is het erg belangrijk om naar de sensitiviteit en de specificiteit te kijken. Zie hieronder voor de uitleg.

Sensitiviteit: Dit is de gevoeligheid van een test

Worden positieve mensen ook echt positief getest?
Bijvoorbeeld, er zijn 100 mensen die allemaal Chlamydia hebben. Wanneer je een test kiest met een sensitiviteit van 100%, zullen al deze mensen een positief resultaat krijgen. Wanneer je echter een test kiest met een lage sensitiviteit, bijvoorbeeld 50%, betekent dit dat maar 50 mensen een positief test resultaat krijgen. Oftewel, 50 mensen krijgen te horen dat ze geen Chlamydia hebben, terwijl dit wel zo is!

Specificiteit: Dit is de specificiteit van de test 

Worden negatieve mensen ook echt negatief getest?
Bijvoorbeeld, er zijn 100 mensen die geen Chlamydia hebben. Met een specificiteit van 100% zullen al deze mensen een negatieve uitslag krijgen. Wanneer je een test gebruikt met lage specificiteit, bijvoorbeeld 50%, zullen 50 mensen een positieve uitslag krijgen. Oftewel, zij denken dat ze Chlamydia hebben, maar dit is onterecht (vals-positief)! 

 

Uiteraard wil je het liefst een test die zowel voor sensitiviteit als specificiteit 100% scoort. Helaas bestaan er bijna geen testen die hieraan voldoen. Veel testen, waaronder die van thuistesten.com, hebben een sensitiviteit van 100% en een specificiteit van 98%, en zijn daardoor erg betrouwbaar

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de thuistesten die direct het resultaat geven, erg onbetrouwbaar zijn! Sommige testen hebben slechts een sensitiviteit van 30%, wat betekent dat er heel veel mensen een verkeerde uitslag krijgen! Slechts 30 van de 100 mensen die Chlamydia hebben, zullen een positieve uitslag krijgen. 

Daarom is het erg belangrijk dat je een thuistest koopt die in het laboratorium wordt getest. Dit zijn dezelfde testen die de huisarts zou uitvoeren en de laboratorium zijn er voor gecertificeerd. 
Ook SOAIDS Nederland raadt alleen SOA zelftesten aan welke je naar het laboratorium moet sturen.

Conclusie: Koop een betrouwbare thuistest die je anoniem naar een officieel laboratorium stuurt. Houdt daarbij ook rekening met de incubatie tijd van 10-14 dagen voor Chlamydia. Neem je de test te vroeg af na onveilig seksueel contact, is deze nog niet te detecteren in de testen. 

Referenties

https://www.soaaids.nl/nl/soa-test/soa-thuistest

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sensitiviteit_en_specificiteit 

https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeken-en-screeningen/screening-theorie/uitslagen-en-testeigenschappen

Wetenschappelijke artikelen:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0032122