Uitleg HPV test rapport

Wat test de HPV test?

De HPV test van Thuistesten.com bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag.  Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68). Deze worden in 1 keer getest, en zullen onder het kopje ‘HPV overig’ worden vermeld in de uitslag. Indien deze positief is, kunnen we niet specifiek vertellen voor welke van de overige HPV typen dit geldt.

 

Welke techniek wordt er gebruikt?

De HPV test meet de aanwezigheid van HPV DNA door middel van een PCR techniek. Als eerste wordt DNA geïsoleerd uit de cellen die je bij jezelf hebt afgenomen door middel van de vaginale swab (de zogenaamde Evalyn Brush). Vervolgens wordt er een specifieke HPV assay gebruikt om de verschillende HPV genotypen aan te tonen.

 

Wat is de Ct-waarde?

Een Ct-waarde is een waarde door de PCR techniek wordt bepaald. Een Ct-waarde onder de 38 is altijd positief. Een Ct-waarde tussen 38-40 wordt voor de zekerheid herhaald en kan positief worden. Een Ct-waarde boven de 40 is negatief. Hiervoor wordt geen Ct-waarde weergegeven op het rapport. Hoe lager de Ct-waarde, hoe positiever het sample is met HPV.
– Als de waarde laag is, betekent dat onze test snel de HPV kan aantonen, omdat er meer HPV aanwezig is.
– Als de waarde hoog is, dan doet onze test er langer over, omdat er minder HPV aanwezig is.
In de meeste gevallen ligt een positief sample tussen de Ct 20 en 38.

 

Wat zijn de verschillende controles?

Interne controle: B-globin is een interne controle die wij gebruiken om te controleren of het afgenomen sample van voldoende kwaliteit is.
B-globin is een stukje DNA dat iedereen in zijn lichaam heeft, en daarom moet dit altijd positief zijn als dit in onze test wordt gemeten.

Naast dat wij bepalen of het afgenomen sample van goede kwaliteit is (via B-globin), willen wij ook zeker weten dat de PCR goed is gegaan. Hiervoor gebruiken wij positieve en negatieve controles. In de positieve controle moeten HPV genotype 16, HPV genotype 18 en HPV overig allemaal positief wordt getest. In de negatieve controle, moet alles juist niet detecteerbaar zijn.  Deze drie controles zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van de test. Voordat de uitslag online wordt gezet wordt er een kwaliteitscontrole uitgevoerd door een wetenschappelijk medewerker.