Trichomonas symptomen

Wat zijn trichomonas symptomen?

Trichomonas is een veel voorkomende SOA in Nederland, dus daarom is het belangrijk om te weten wat nu precies trichomonas symptomen zijn. Deze SOA wordt veroorzaakt door een parasiet waar zowel mannen als vrouwen besmet mee kunnen raken. Via de slijmvliezen wordt trichomonas overgedragen, bijvoorbeeld door contact met de vagina, keel of penis tijdens onveilige seks. Trichomonas is gelukkig niet ernstig en goed te behandelen.

 

Geen trichomonas symptomen?

Als je trichomonas hebt opgelopen, krijg je meestal binnen 1 tot 4 weken na de onveilige seks klachten. Maar bij trichomonas is het ook mogelijk dat dit niet gebeurt. Soms kan het maanden of jaren duren totdat er trichomonas symptomen optreden, en soms komen de symptomen zelfs helemaal niet! Het kan dus zo zijn dat je besmet bent met deze SOA, zonder dat je klachten hebt. Dit betekent dat je, zonder dat je het weet, ook anderen kunt besmetten. Hierom is het belangrijk om altijd veilig te vrijen, bijvoorbeeld door een condoom te gebruiken.

 

Trichomonas symptomen bij vrouwen

Ondanks dat trichomonas bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, krijgen vooral vrouwen last van de klachten. Ongeveer de helft van de vrouwen die trichomonas heeft opgelopen, krijgt last van symptomen zoals:

  • Meer of abnormale afscheiding, die onaangenaam kan ruiken
  • Soms afscheiding met schuimbelletjes of een groen-gele kleur
  • Roodheid en zwelling aan je schaamlippen of de binnenkant van je vagina
  • Jeuk aan je vagina
  • Pijn bij het plassen

 

Trichomonas symptomen bij mannen

Vaak krijgen mannen geen symptomen, terwijl ze trichomonas wel bij zich dragen en kunnen doorgeven. Als er wel klachten optreden, dan zijn dit vaak de volgende:

  • Ontsteking van de eikel, plasbuis of voorhuid
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Soms ‘s ochtends afscheiding uit de plasbuis

 

Heb je deze symptomen?

Herken je (enkele van) deze klachten en twijfel je of je trichomonas hebt? Of heb je langer dan 21 dagen geleden onveilig gevreeën en wil je zeker weten dat je deze SOA niet onbewust met je meedraagt? Laat je dan snel, eenvoudig en anoniem testen via Thuistesten.com. Onze betrouwbare 3-in-1 SOA thuistest heb je morgen al in huis, en na retour in ons gecertificeerde lab weet je binnen 72 uur of je je terecht zorgen maakte om jouw symptomen. Heb je andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen – we staan altijd voor je klaar!