Online SOA test

 

Wat is een SOA test voor thuis?
Een SOA thuistest is een SOA test waarbij je bij jezelf een sample afneemt (vaginaal, urine of anaal) en dit vervolgens opstuurt naar een betrouwbaar laboratorium voor onderzoek.

In het laboratorium beoordelen wetenschappelijk opgeleide onderzoekers de resultaten. Dit is dezelfde methode als een SOA-test die je doet via de huisarts of GGD, maar dan zonder deze tussenpersonen.

Waarom zelf een SOA test afnemen, en niet bij de huisarts of GGD?
Wil je of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan? Dan is een SOA thuistest een goed alternatief.

Een SOA-test laten doen is belangrijk, maar ook een privé kwestie. Als je niet naar een tussenpersoon durft te gaan, dan biedt een online leverancier van laboratorium thuistesten de oplossing.

De test bestel je anoniem, je krijgt de test in een discrete verpakking toegestuurd of laat het afleveren bij een pakketpunt. En vervolgens vraag je de uitslag anoniem online op via een code op een moment dat het jou uitkomt.

Ook de kosten vallen vaak voordeliger uit dan wanneer je naar de huisarts gaat. Het consult van de huisarts is gratis, maar de SOA-test zelf niet. De daadwerkelijke kosten verschillen per laboratorium. Daarbij kan het voorkomen dat het laboratorium extra administratiekosten rekent en afnamekosten voor bijvoorbeeld bloedprikken. Hierdoor kan een SOA test via de huisarts toch nog aardig in de kosten lopen. Het hangt er daarbij ook nog af wat je zorgverzekering vergoedt. Een SOA-test via de huisarts gaat vrijwel altijd van je eigen risico af.

De GGD is ook een bekend punt waar je je op een SOA kunt laten testen. Dit was vroeger voor iedereen gratis, maar nu niet meer. Alleen als je tot een zogenaamde risicogroep hoort krijg je de test volledig vergoed. Hoor je hier niet bij dan kun je vaak een betaalde (maar niet per se goedkope) test laten doen door de GGD of je wordt doorverwezen naar de huisarts.

Redenen om thuis een SOA test te doen:

  • Geen wachttijd voor het maken van een afspraak: voor 22.30u besteld, dezelfde dag verzonden
  • Geen mogelijke gênante situaties in de wachtkamer
  • Geen vrije dag hoeven te regelen: Je neemt het sample af op een moment dat het jou goed uitkomt.
  • Volledig anoniem Een fictieve naam en nieuw e-mailadres worden ook geaccepteerd: Je krijgt een anonieme code om de uitslag op te vragen

 

Hoe werkt een SOA thuistest?
Een SOA thuistest kan eenvoudig en anoniem online besteld worden. Als je bestelt voor 22:30 uur dan wordt je bestelling dezelfde werkdag nog verzonden. Je ontvangt meestal de volgende werkdag al een blanco envelop op het door jou opgegeven adres. Hierop zijn geen aanwijzingen te vinden over de inhoud ervan. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de bestelling.

In de verpakking zit de afnameset voor het lichaamsmateriaal en een duidelijke handleiding.

Voor mannen gaat de afname vaak om urine en bij vrouwen om urine en een vaginale swab (uitstrijkje). Een uitstrijkje van de anus is ook mogelijk indien van toepassing.

Stuur het afgenomen lichaamsmateriaal terug in het bijgeleverde retourdoosje. Deze kan gewoon door de brievenbus en een postzegel is niet nodig.

Zodra het laboratorium de test heeft ontvangen, staat de uitslag binnen 3 werkdagen online.
Houdt ook rekening met ongeveer één a twee dagen verwerking door de post. Je vraagt je uitslag op met de anonieme code, deze plak op je afgenomen sample en je onthoudt deze zelf ook goed!


Is een SOA test voor thuis betrouwbaar?
Een SOA test die via een laboratorium wordt uitgevoerd is zeer betrouwbaar. Een thuistest die direct de uitslag laat zien niet. Er zijn goedkope online SOA testen verkrijgbaar die door de autoriteiten als onbetrouwbaar worden gezien. Ook de zelftesten bij de drogist wordt afgeraden vanwege de lage betrouwbaarheid. Lees hier meer over de verschillende soorten Chlamydia testen.

Deze SOA-testen voor thuis werken met zelfafname, maar het onderzoek wordt gedaan door een geaccrediteerd laboratorium. Dit is dezelfde methode die gebruikt wordt door huisartsen, de GGD en ziekenhuizen. Hierdoor kan een SOA-test thuis gedaan worden, maar wel met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid.

In het laboratorium wordt het DNA van micro-organismen die een SOA veroorzaken aangetoond. Deze PCR gebaseerde testen zijn zeer gevoelig. Dit wordt ook wel de sensitiviteit van de test genoemd. Een hoge sensitiviteit betekent dat de SOA aangetoond kan worden, ook al zijn er maar weinig bacteriën aanwezig.

Een SOA test, bijvoorbeeld op Chlamydia, noemen we specifiek als deze alleen positief is als het echt Chlamydia is. De uitslag is negatief als de bacterie echt afwezig is of als het om DNA van een andere bacterie gaat, zoals Gonorroe.

In de wetenschap wordt een sensitiviteit en specificiteit van 95% als heel hoog gezien. De SOA-testen die via Thuistesten.com aangeboden worden scoren hierop gemiddeld hoger dan 99% tot zelfs 99,99%.

Bestel anoniem een SOA-test voor thuis online
Een SOA-test met thuisafname voor het laboratorium bestel je via deze webshop. Kies hiervoor het product die past bij jouw situatie.

De SOA-test standaard is de test die standaard wordt uitgevoerd door de GGD en de huisarts en bevat testen op ChlamydiaGonorroe en Trichomonas. Deze testen zijn zowel voor mannen als voor vrouwen.

De thuistest die de aanwezigheid van het HPV virus test is de HPV thuistest (alleen voor vrouwen).