online SOA test

Online SOA test

Wat is een online SOA test?

Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders waar je een online SOA test kunt bestellen, die je vervolgens zelf thuis kunt afnemen. Je bestelt de SOA test dus online, maar de test zelf is uiteraard gewoon fysiek. Je neemt bij jezelf een sample af (vaginaal, urine of anaal) en stuurt dit vervolgens op naar een betrouwbaar laboratorium voor onderzoek. In het laboratorium beoordelen wetenschappelijk opgeleide onderzoekers de resultaten. Deze procedure is hetzelfde als wanneer je de SOA test via de huisarts of GGD doet, maar dan zonder deze tussenpersonen.

 

Waarom zelf afnemen, en niet bij de huisarts of GGD?

Wil of kun je niet naar je huisarts of een GGD gaan? Dan is een online SOA test een goed alternatief. Een SOA-test laten doen is namelijk heel belangrijk, maar ook een privékwestie. Als je niet naar een tussenpersoon durft te gaan, dan biedt een online SOA test mét laboratoriumcontrole dus de oplossing. Je bestelt namelijk anoniem en eenvoudig online je SOA test, die je in een discrete verpakking krijgt toegestuurd – naar jouw adres of naar een pakketpunt. De uitslag vraag je een paar dagen later op, wanneer dat jou uitkomt. Ook dit gaat online en anoniem via een persoonlijke toegangscode.

Redenen om thuis een SOA test te doen:

  • Geen wachttijd voor het maken van een afspraak: voor 22.30u besteld, dezelfde dag verzonden
  • Voorkom mogelijke gênante situaties in de wachtkamer
  • Je hoeft geen vrije dag te regelen: je neemt het sample af op een moment dat het jou goed uitkomt.
  • Volledig anoniem: een fictieve naam en nieuw e-mailadres worden ook geaccepteerd en je krijgt een anonieme code om de uitslag op te vragen

 

Hoe werkt een SOA test voor thuis?

Heb je je online SOA test bestelt, dan ontvang je deze snel en discreet. In de verpakking die je ontvangt zit de afnameset voor het lichaamsmateriaal en een duidelijke handleiding. Mannen nemen vaak een urinesample af, terwijl dit bij vrouwen vaak een vaginale swab is met een speciaal wattenstaafje. Indien van toepassing is een swab van de anus is ook mogelijk. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je de SOA test doet. Vervolgens stuur je het afgenomen lichaamsmateriaal terug in het bijgeleverde retourdoosje. Deze kan gewoon door de brievenbus en een postzegel is niet nodig. Zodra het laboratorium de test heeft ontvangen, staat de uitslag binnen 3 werkdagen online. Houd ook rekening met ongeveer één a twee dagen verwerking door de post. Je vraagt je uitslag op met de anonieme code die je op je afgenomen sample hebt geplakt. Bewaar jouw codekaart met de code dus heel goed!

 

Is een SOA test voor thuis betrouwbaar?

Helaas zijn er veel goedkope online SOA testen verkrijgbaar die door de autoriteiten als onbetrouwbaar worden gezien. Ook de zelftesten bij de drogist worden afgeraden vanwege de lage betrouwbaarheid. In het algemeen geldt: thuistesten die direct de uitslag laten zien, zijn niet betrouwbaar. Lees hier meer over verschillende soorten Chlamydia testen.

Daarom werken we bij Thuistesten.com met online SOA testen die na de zelfafname naar een geaccrediteerd laboratorium worden opgestuurd, waar aan de hand van micro-organismen wordt aangetoond of de SOA aanwezig is. Deze methode is zeer betrouwbaar en wordt ook door huisartsen, ziekenhuizen en de GGD gebruikt. Op deze manier kun je eenvoudig een online bestelde SOA test doen, maar wel met de garantie van een hoge betrouwbaarheid.

De online SOA testen van Thuistesten.com zijn dan ook zeer sensitief en zeer specifiek. Een hoge sensitiviteit betekent dat de SOA zelfs aangetoond kan worden als er maar weinig bacteriën zijn. Een specifieke SOA test is alleen positief wanneer er bijvoorbeeld écht chlamydia aanwezig is tijdens een chlamydiatest. Is er absoluut geen chlamydia aanwezig, of is er alleen een andere bacterie aanwezig (zoals gonorroe), dan zal de test negatief zijn. In de wetenschap wordt een sensitiviteit en specificiteit van 95% als heel hoog gezien. De SOA-testen die via Thuistesten.com aangeboden worden scoren hierop gemiddeld hoger dan 99%, soms zelfs tot 99,99%.

 

Bestel anoniem en online

Een SOA-test met thuisafname voor het laboratorium bestel je via deze webshop. Kies hiervoor het product dat past bij jouw situatie. De 3-in-1 SOA test is de test die standaard wordt uitgevoerd door de GGD en de huisarts en bevat testen op ChlamydiaGonorroe en Trichomonas. Deze testen zijn zowel voor mannen als voor vrouwen. De thuistest die de aanwezigheid van het HPV virus test is de HPV thuistest (alleen voor vrouwen).