nieuwe chlamydia variant

Nieuwe chlamydia variant ontduikt detectie

In Finland is recent een nieuwe variant van chlamydia opgedoken die door een diagnostische test, de zogenaamde Aptima Combo 2 (AC2), niet werd gedetecteerd. Halverwege februari werd dit ontdekt toen aan patiënt die negatief was getest met behulp van de AC2 test, positief werd gevonden met een andere chlamydia test. Nadere controle bracht nog eens meer dan 160 patiënten in Finland aan het licht waar hetzelfde is gebeurd. Er is meteen melding gemaakt van de nieuwe variant.

Gezondheidsinstanties en onderzoekers onderzoeken of de nieuwe Finse variant ook buiten Finland voorkomt. In Nederland wordt dit onder ander gedaan door het Nederlands Chlamydia referentielaboratorium in samenwerking met de GGDs en het RIVM. Tot op heden is de Finse variant nog niet buiten Finland gedetecteerd.

 

Risico’s voor de volksgezondheid

De Finse variant is nog niet buiten Finland gezien. Op dit moment lijkt alleen de AC2 test de nieuwe variant niet te detecteren. De fabrikant is bezig om de AC2 test te verbeteren zodat deze de Finse variant ook detecteert. Van andere chlamydia testen is inmiddels bekend dat deze wel de nieuwe chlamydia detecteren. In 2006 heeft zich een soortgelijke situatie voorgedaan in Zweden waar een ‘Zweedse’ variant is ontdekt. Ook toen hebben fabrikanten van chlamydia testen snel hun testen verbetert.

Op dit moment is er nog geen reden om aan te nemen dat je in Nederland het risico loopt besmet te worden met de nieuwe chlamydia variant. Wel blijft het ten allen tijden verstandig om voorbehoedsmiddelen, zoals bijvoorbeeld condooms, te gebruiken. Deze bieden ook bescherming tegen andere SOA’s. In geval van twijfel of bij chlamydia symptomen, is het raadzaam om je te laten testen op SOA’s, bijvoorbeeld bij de huisarts of GGD, of met een betrouwbare anonieme SOA thuistest.

 

 

Bronnen:

 

Afbeelding:

www.mapsopensource.com; Licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.