Kosten SOA test

Kosten SOA test

De prijs van een SOA test verschilt per test en is bovendien afhankelijk van waar en hoe je deze test afneemt. Er zijn drie opties: je kunt de SOA test bij de huisarts doen, bij de GGD of met een betrouwbare thuistest, zoals bijvoorbeeld via Thuistesten.com. Om te zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan, leggen we je voor elke optie uit wat de kosten van een SOA test zijn.

 

Kosten SOA test huisarts

Bij jouw huisarts voel je je op je gemak, en bovendien beschikt deze over al jouw medische gegevens. Kies je voor een SOA test bij de huisarts, dan is het consult in ieder geval gratis. De huisarts stelt je dan wat vragen over je seksleven en doet – indien nodig – een lichamelijk onderzoek. Hiermee wordt bepaald of, en zo ja, voor welke SOA(‘s) jij het best een test kunt doen.

De kosten van de SOA test zelf hangen af van de hoeveelheid testen die je wilt doen. Wil je jezelf op meerdere SOA’s laten testen, dan kunnen de kosten voor een SOA test bij de huisarts oplopen tot 150 of zelfs 200 euro. Deze kosten worden vergoed uit je basisverzekering, maar hierop is wel het eigen risico van toepassing. Als je jouw eigen risico in het huidige kalenderjaar nog niet hebt opgemaakt, betaal je de kosten van een SOA test bij de huisarts dus (deels) zelf.

 

Kosten SOA test GGD

Heb je een verhoogd risico op een SOA, dan kun je je bij de GGD gratis en anoniem laten testen. Speciaal hiervoor heeft de GGD een aantal risicogroepen bepaald. Val je in een van deze risicogroepen, dan kost een SOA test bij de GGD dus helemaal niets! Tot de risicogroepen behoren:

  • Jongeren tot 25 jaar
  • Mannen die seksueel contact hebben met mannen
  • Sekswerkers en hun klanten
  • Mensen die SOA symptomen hebben
  • Mensen die gewaarschuwd zijn voor een SOA door een (ex-)partner
  • Mensen uit gebieden of landen waar veel SOA’s voorkomen

Val je niet in een van deze risicogroepen, dan word je door de GGD meestal doorverwezen naar de huisarts en is je SOA test dus niet gratis.

 

Kosten SOA test bij Thuistesten.com

Tot slot kun je er ook voor kiezen om een SOA thuistest te doen. Let hierbij goed op: lang niet alle zelf- en thuistesten zijn betrouwbaar. Bij sommige drogisten kun je bijvoorbeeld hele goedkope thuistesten kopen, maar dit raden wij sterk af. Alleen SOA-testen die via een laboratorium onderzocht worden zijn betrouwbaar. SOA-thuistesten die wél betrouwbaar zijn, omdat de uitslag bepaald wordt op basis van een analyse in een laboratorium, bestel je eenvoudig en anoniem via Thuistesten.com.

De kosten van de SOA-test hangen ook dan af van het aantal SOA’s waarop je wilt testen. In het algemeen ben je wel een stuk goedkoper uit dan bij de huisarts – zeker wanneer je jezelf op meerdere SOA’s wilt testen. Voor €49,95 bestel je bijvoorbeeld al een combinatietest voor Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas. Ook heb je de uitslag vaak sneller: binnen 72 uur na ontvangst van jouw sample staat je uitslag online. In onze webshop vind je alle testen die je via Thuistesten.com kunt bestellen.

 

De opties vergeleken:

Thuistesten.com Huisarts GGD
Kosten Vanaf €44,95 Tot wel €200,- Gratis voor risicogroepen
Eigen risico Nee Ja Nee
Anoniem Ja Nee, wel geheimhoudingsplicht Ja
Betrouwbaar Ja Ja Ja
Afspraak 24/7 online bestellen in de webshop Gewoon via de huisarts Alleen als je tot een risicogroep behoort
Snelheid Uitslag binnen 72 uur Wachttijden voor consult en uitslag Alleen als je tot een risicogroep behoort