HPV virus

Humaan papillomavirus, afgekort HPV, is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht. Het virus zit niet alleen op de penis, vagina en de anus, maar ook op de huid van onderbuik, billen, vingers of mond. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat HPV niet alleen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook andere soorten kanker zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte.

Hoe vaak komt HPV voor?

Een HPV infectie komt erg vaak voor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gemeld dat tot ongeveer 80 procent van de vrouwen en mannen op enig moment in hun leven een bepaalde vorm van HPV krijgen (“hoog en/of laag risico” typen). De meeste HPV infecties verdwijnen vanzelf en worden door het immuunsysteem onderdrukt of opgeruimd, en ze zorgen niet voor problemen.

Hoog- en laag risico HPV typen

Van de meer dan 150 HPV typen, zijn er 30 typen die kunnen worden verspreid via genitaal contact. Hierbinnen onderscheiden we de ‘laag risico’ en de ‘hoog risico’ typen. De laag risico HPV typen zijn niet geassocieerd met baarmoederhalskanker, maar kunnen wel genitale wratten veroorzaken. De hoog risico HPV typen kunnen ervoor zorgen dat de baarmoederhalscellen afwijkend worden, wat uiteindelijk kan leiden tot baarmoederhalskanker. Typen 16 en 18 zijn het meest risicovol, aangezien ze ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De overige hoog risico typen veroorzaken de overige 30%.
Soms blijft de “hoog risico” infectie echter aanwezig, waardoor er zich afwijkende cellen kunnen vormen. In het geval van deze hoog risico HPV typen is de enige manier om te weten of het virus voor afwijkende cellen zorgt en dus voor baarmoederhalskanker zou kunnen zorgen, is een uitstrijkje af laten nemen.

Wanneer laat je je testen op HPV?

Ben je ouder dan 30 jaar? Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen in deze groep, omdat de HPV infecties vaak langdurig aanwezig zijn. Wij raden elke vrouw boven de 30 aan om elke 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Daarnaast kun je door het aantonen van HPV controleren of je meer risico hebt voor de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Met een uitstrijkje en een HPV test ben je extra zeker en kun je het risico op baarmoederhalskanker nog beter identificeren.

De HPV test

De HPV test van Thuistesten.com bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag.  Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68).