HPV Virus test

HPV virus test

Humaan papillomavirus, afgekort HPV, is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Er wordt onderscheidt gemaakt tussen ‘laag risico’ en ‘hoog risico’ typen. De laag risico HPV typen zijn niet geassocieerd met baarmoederhalskanker. De hoog risico HPV typen kunnen ervoor zorgen dat de baarmoederhalscellen afwijkend worden, wat uiteindelijk kan leiden tot baarmoederhalskanker. Typen 16 en 18 zijn het meest risicovol: zij veroorzaken ongeveer 70 procent van alle baarmoederhalskanker.

 

Wat test de HPV test?

De HPV test van Thuistesten.com bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag.  Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68). Deze worden in 1 keer getest, en zullen onder het kopje ‘HPV overig’ worden vermeld in de uitslag. Indien deze positief is, kunnen we niet specifiek vertellen voor welke van de overige HPV typen dit geldt.

 

Verschil met een uitstrijkje

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden elke 5 à 10 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek van het RIVM. Tijdens dit bevolkingsonderzoek wordt er een uitstrijkje gemaakt met behulp van een eendenbek. In het algemeen doet het geen pijn wanneer er een uitstrijkje wordt gemaakt, maar het kan wel een onprettig gevoel geven wanneer de cellen worden weggehaald.

Met het afgenomen materiaal van het uitstrijkje kunnen er twee bepalingen worden gedaan:

  • Het testen op aanwezigheid van HPV
  • Controle op afwijkende cellen

Tot 2017 werd in het bevolkingsonderzoek alleen gekeken of er afwijkende cellen aanwezig waren. Sinds enkele jaren is het onderzoek vernieuwd,  en wordt er eerst onderzoekt of HPV aanwezig is. Als er HPV gevonden wordt dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook direct onderzocht op afwijkende cellen.

 

Wat zijn de verschillen?

Zowel het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek als de HPV test onderzoekt dus de aanwezigheid van het HPV virus.

  • De HPV test van Thuistesten.com is anoniem te bestellen
  • De uitslag van het uitstrijkje krijgt u na ongeveer 4 weken, de uitslag van de HPV test binnen 7 werkdagen.
  • Voor het uitstrijkje maakt men gebruik van de eendenbek, de test wordt afgenomen door een doktersassistent. De HPV test kunt u thuis zelf afnemen, met behulp van een brush.
  • Het uitstrijkje kan ook gebruikt worden om naar afwijkende cellen te kijken. Bij de HPV test kan dit niet.

 

Hoe werkt de HPV test?

Je kunt online de HPV test anoniem bestellen, deze wordt in een discrete verpakking naar je toegestuurd of bij een pakketpunt afgeleverd. Vervolgens gebruik je de speciale brush om cellen van je cervix af te nemen (lees de gebruiksaanwijzing van te voren). Je labelt het sample met de unieke anonieme code, en stuurt de brush in de retourbox terug naar ons laboratorium.

Nadat we jouw sample ontvangen hebben in ons gecertificeerde lab zetten we zo snel mogelijk de analyse in, zodat je uiterlijk binnen 7 werkdagen de uitslag van de test online kunt opvragen aan de hand van de anonieme code. Je kunt een PDF downloaden met extra informatie over de afgenomen HPV test, deze kun je bijvoorbeeld meenemen naar je huisarts.