HPV virus symptomen

Humaan papillomavirus, afgekort HPV, is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht. Het virus zit niet alleen op de penis, vagina en de anus, maar ook op de huid van onderbuik, billen, vingers of mond. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat HPV niet alleen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook andere soorten kanker zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte.

Symptomen HPV virus

Meestal merk je er niets van als je besmet bent met het HPV virus. De meeste HPV infecties verdwijnen vanzelf en worden door het immuunsysteem onderdrukt of opgeruimd, en ze zorgen niet voor problemen.  In sommige gevallen blijft het HPV virus langer aanwezig in je lichaam, en kan dan voor klachten zorgen. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens of na seksueel contact en pijn of branderig gevoel in de vagina. Daarnaast kan HPV genitale wratten en kanker veroorzaken.

  • Genitale wratten: Genitale wratten worden voornamelijk veroorzaakt door de HPV-typen met een laag risico. De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar soms ook ontstaan er veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.
  • Kanker: Twaalf hoog-risicovarianten van HPV kunnen kanker veroorzaken. De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mondholte, in een gedeelte van de keel en in de slokdarm. Tussen besmetting met HPV en het ontstaan van kanker zit meestal 15 jaar of meer.

 

Lees hier meer over HPV, en de verschillende typen HPV die er bestaan.

Pas als het virus langere tijd aanwezig is en heeft geleid tot (voorstadia van) baarmoederhalskanker krijgen vrouwen klachten zoals:

  • bloedingen tijdens of vlak na seks;
  • bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als er meer dan een jaar geen ongesteldheid is geweest;
  • bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in;
  • ongewone afscheiding uit de vagina.


De HPV test

De HPV test van Thuistesten.com bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag.  Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68).