HPV virus man

HPV virus bij mannen

 

Wat is HPV?

HPV is een veel voorkomend virus dat kan worden verspreid van de ene persoon naar de andere persoon via anale, vaginale of orale seks, of via andere nauwe huid-op-huid aanraking tijdens seksuele activiteit. Bijna alle seksueel actieve mensen worden op enig moment in hun leven besmet met HPV. Het is belangrijk om te begrijpen dat het krijgen van HPV niet hetzelfde is als het krijgen van HIV of Herpes.

 

HPV virus man

Ook mannen kunnen HPV krijgen. De meeste HPV-infecties verdwijnen vanzelf en veroorzaken geen gezondheidsproblemen. Als een infectie echter niet verdwijnt, is het mogelijk om symptomen maanden of jaren na besmetting te ontwikkelen.

Je kunt HPV krijgen door seks te hebben met iemand die besmet is met HPV. Deze ziekte wordt gemakkelijk verspreid tijdens anale of vaginale seks, en het kan ook worden verspreid via orale seks of andere huid-op-huid aanraking tijdens seks. Ook wanneer een geïnfecteerde persoon geen zichtbare tekenen of symptomen heeft, kan degene je besmetten met HPV

 

Symptomen van HPV bij mannen

De meeste mannen die HPV krijgen, ontwikkelen nooit symptomen en de infectie verdwijnt meestal volledig vanzelf. Als HPV echter niet weggaat, kan dit genitale wratten of bepaalde soorten kanker veroorzaken.

  • Genitale wratten: Genitale wratten verschijnen meestal als een kleine bultje of groep bultjes in het genitale gebied rond de penis of de anus. Deze wratten kunnen klein of groot, verheven of plat zijn, of de vorm hebben van een bloemkool. De wratten kunnen verdwijnen, of hetzelfde blijven, of groeien in grootte of aantal. Genitale wratten kunnen terugkomen, zelfs na behandeling. De HPV typen die wratten veroorzaken, veroorzaken geen kanker. Ze worden de laag risico HPV typen genoemd.
  • Kanker: De hoog risico typen HPV (waaronder type 16 en 18) kunnen kanker veroorzaken. HPV kan bij mannen anuskanker, peniskanker, en kanker in de mond- en keelholte veroorzaken.

Raadpleeg altijd je huisarts wanneer je last hebt van wratten, ongewone gezwellen, knobbels of zweren op uw penis, scrotum, anus, mond of keel.

 

HPV virus man: testen?

Er bestaat momenteel geen officieel goedkeurde HPV testen voor mannen. Wanneer je klachten hebt en/of je bent ongerust over het hebben van kanker, neem dan contact op met je huisarts. Voor vrouwen zijn er wel betrouwbare HPV testen op de markt. 

 

Veroorzaakt HPV kanker bij mannen?

Ja, HPV kan ook kanker veroorzaken bij mannen. HPV is zelf geen kanker, maar een virus wat kanker kan veroorzaken wanneer het een langdurige tijd in je lichaam aanwezig is. Een HPV infectie gaat meestal vanzelf weg omdat het wordt opgeruimd door je eigen immuunsysteem. Maar wanneer het HPV virus in je lichaam achter blijft, kan het verschillende soorten kanker ontwikkelen.

Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat HPV niet alleen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook andere soorten kanker zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte. In onderstaande tabel staan de geschatte aantal nieuwe patiënten per jaar voor deze soorten kanker, en er wordt geschat dat ongeveer 810 personen per jaar hieraan overlijden.

 

Aantal nieuwe ziekte- en sterfgevallen per jaar aan kankersoorten waarbij HPV een rol speelt
Aandoening Aantal nieuwe patiënten per jaar (bij benadering) Aantal sterfgevallen per jaar (bij benadering)
Baarmoederhalskanker 800 200
Anuskanker 200-300 60
Vaginakanker 60 20
Vulvakanker 300-400 100
Peniskanker 160 30
Kanker in mond- en keelholte 1600-1800 600

Bron: Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen HPV. Den Haag: Gezondheidsraad, 2019; publicatienr. 2019/09.

  

Bescherming tegen HPV infectie

  • Gebruik een condoom: Het gebruik van een condoom op de goede manier tijdens seksuele activiteiten verlaagd de kans op het krijgen van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), waaronder HPV.
  • Laat je vaccineren: In Nederland wordt de HPV vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma aan meisjes rond de 12/13 jaar oud. Sinds juni 2019 adviseert de Gezondheidsraad dat de HPV vaccinatie zowel aan meisjes als aan jongens wordt aangeboden wanneer zij 9 jaar oud zijn. Mannen en vrouwen tot en met 26 jaar die nog niet eerder gevaccineerd zijn, krijgen alsnog de kans om zich tegen HPV te laten vaccineren.

 

Meer informatie over de HPV vaccinatie vind je hier.