HPV vaccinatie

Ook jongens vaccineren tegen HPV infectie 

Sinds 2009 wordt de HPV vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma aan meisjes rond de 12/13 jaar oud. De vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus, welke o.a. tot baarmoederhalskanker kan leiden. De meeste HPV infecties gaan vanzelf weer over en zorgen niet voor complicaties, maar soms wordt het virus niet goed opgeruimd door het lichaam. Wanneer HPV langere tijd in het lichaam aanwezig is, kan het uiteindelijk tot kanker leiden. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 800 vrouwen baarmoederhalskanker, en rond de 200 vrouwen overlijden aan de complicaties. Vrouwen die gevaccineerd zijn hebben 70% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen dan zonder vaccinatie.

 

HPV vaccinatie werkt goed

De vaccinatie tegen HPV werkt goed (80-100% bescherming tegen HPV infectie), biedt groepsbescherming en is veilig (geen associaties met vermoeidheid, migraine en auto-immuunziekten).

Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat HPV niet alleen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook andere soorten kanker zoals kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte. In onderstaande tabel staan de geschatte aantal nieuwe patiënten per jaar voor deze soorten kanker, en er wordt geschat dat ongeveer 810 personen per jaar hieraan overlijden.

Aantal nieuwe ziekte- en sterfgevallen per jaar aan kankersoorten waarbij HPV een rol speelt
Aandoening Aantal nieuwe patiënten per jaar (bij benadering) Aantal sterfgevallen per jaar (bij benadering)
Baarmoederhalskanker 800 200
Anuskanker 200-300 60
Vaginakanker 60 20
Vulvakanker 300-400 100
Peniskanker 160 30
Kanker in mond- en keelholte 1600-1800 600

Bron: Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen HPV. Den Haag: Gezondheidsraad, 2019; publicatienr. 2019/09.

Gezondheidsraad HPV advies

De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk tegen HPV infectie (en de mogelijke gevolgen van kanker ontwikkeling) wordt beschermd, en heeft daarom op 19 juni 2019 een nieuw advies uitgebracht:
– De HPV vaccinatie wordt voortaan aangeboden aan zowel jongens als meisjes
– De vaccinatie leeftijd gaat omlaag naar 9 jaar
– Mannen en vrouwen tot en met 26 jaar die nog niet eerder gevaccineerd zijn, krijgen alsnog de kans om zich tegen HPV te laten vaccineren.

 

Ouder dan 30 jaar, HPV test?

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen in deze groep, omdat de HPV infecties vaak langdurig aanwezig zijn. Wij raden elke vrouw boven de 30 aan om elke 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Daarnaast kun je door het aantonen van HPV controleren of je meer risico hebt voor de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Met een uitstrijkje én een HPV test ben je extra zeker en kun je het risico op baarmoederhalskanker nog beter identificeren. Meer informatie over onze HPV thuistest is hier te vinden.

 

Meer informatie over HPV vaccinatie

Meer informatie over HPV vaccinatie en het nieuwe advies is te vinden op de website van het RIVM en de Gezondheidsraad.