Wat betekent mijn HPV uitslag?

Wat test de HPV test?

De HPV test van Thuistesten.com bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag.  Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68). Deze worden in 1 keer getest, en zullen onder het kopje ‘HPV overig’ worden vermeld in de uitslag. Indien deze positief is, kunnen we niet specifiek vertellen voor welke van de overige HPV typen dit geldt.

Wat betekent mijn HPV uitslag?

Wij raden het volgende advies aan, maar indien u twijfelt of meer vragen heeft, neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Negatieve HPV uitslag:
Wanneer de test uitwijst dat u geen hoog risico HPV type heeft, is het risico op baarmoederhalskanker erg klein. Zeker in combinatie met een normaal uitstrijkje.

Positieve HPV uitslag, normaal uitstrijkje:
Wanneer de test uitwijst dat u wel een hoog risico HPV type heeft, maar uw uitstrijkje is normaal, raden wij aan dat u zich na 12 maanden opnieuw test.
Alleen wanneer HPV langdurig aanwezig is, kan het tot de vorming van afwijkende cellen leiden.

Positieve HPV uitslag, afwijkend uitstrijkje:
Wanneer de test uitwijst dat u wel een hoog risico HPV type heeft, en u heeft ook een afwijkend uitstrijkje, raden wij aan dat u direct aanvullend onderzoek aanvraagt via uw huisarts.

HPV test rapport

Na het opvragen van je testuitslag, kun je een PDF downloaden met meer achtergrond informatie over de HPV test en jouw specifieke uitslag. Deze kun je bijvoorbeeld aan je huisarts laten zien om hem/haar meer informatie te geven. Meer uitleg over het HPV test rapport vind je hier.