RIVM jaarrapport

Gonorroe stijgt met 9% in 1 jaar, andere SOA’s stabiel

Het aantal gonorroe diagnoses is het afgelopen jaar met 9% toegenomen. Deze stijging is vooral onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Het aantal infecties onder vrouwen (1,7%) en onder heteroseksuele mannen (2%) is gelijk gebleven. Dit is te lezen in het jaarrapport seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland 2018, dat 20 juni is uitgegeven door het RIVM. Bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (CSG) wordt nog geen antibioticaresistentie tegen de eerste keus antibiotica gemeld. Wel wordt er resistentie tegen andere antibiotica gemeld.

 

Chlamydia infecties stabiel

Het aantal Chlamydia-infecties is de afgelopen 3 jaar stabiel onder bezoekers van CSGs, met ongeveer 15% bij vrouwen, 18% bij heteroseksuele mannen, en ongeveer 10% bij MSM.

 

Ook syfilis diagnoses blijven al jaren redelijk stabiel.

  • Bij vrouwen is het ongeveer 0,1%.
  • Bij mannen is het 0,2%.
  • Bij MSM wordt syfilis in 2.4% van testen vastgesteld.

96% van alle positieve syfilis diagnoses is bij MSM.

 

Bij MSM wordt ook het grootste percentage HIV-diagnoses gesteld. Het aantal nieuwe HIV-diagnoses neemt de afgelopen jaren wel af (van 286 in 2017 naar 249 in 2018).

 

Meeste SOA infecties onder gewaarschuwde mensen

Volgens het jaarrapport neemt het aantal consulten bij CSGs af onder vrouwen en heteroseksuele mannen, maar nam het iets toe bij mannen die seks hebben met mannen. In 18.2% van de consulten werd ook een SOA gevonden. De meeste infecties werden gevonden bij mensen die gewaarschuwd waren voor een SOA, gevolgd door mensen met HIV.

 

Hepatitis, genitale herpes en genitale wratten

Naast bovenstaande SOA’s bevat het jaarrapport ook informatie over:

  • hepatitis,
  • genitale herpes en
  • genitale wratten.

Het volledige rapport is te lezen op de website van het RIVM.

 

SOA expertmeeting 2019 RIVM

Het nieuwe jaarrapport wordt altijd gepresenteerd op de jaarlijkse SOA expertmeeting van het RIVM, waar de bevindingen uit het rapport gepresenteerd worden aan beleidsmakers, artsen, en onderzoekers.

 

SOA test online

Bij de Centra voor Seksuele Gezondheid kunnen alleen mensen die een hoge kans hebben een SOA op te lopen (b.v. jongeren onder 25 jaar) zich gratis laten testen. Val je niet in een hoog risico groep of wil je liever anoniem en in een vertrouwde omgeving testen of je misschien een SOA hebt? Probeer dan een van onze online SOA testen, bijvoorbeeld de SOA 3-in-1 test. Deze kun je volledig anoniem afnemen en wordt getest in een gecertificeerd laboratorium met technieken die vergelijkbaar zijn aan de GGD en huisarts.

 

Referenties

RIVM Thermometer seksuele gezondheid April 2019: https://www.rivm.nl/documenten/thermometer-seksuele-gezondheid-april-2019
RIVM jaarrapport Sexually transmitted infections in the Netherlands in 2018, 20-06-2019: https://www.rivm.nl/publicaties/sexually-transmitted-infections-in-netherlands-in-2018