genitale wratten symptomen

Genitale wratten: symptomen en behandeling

Genitale wratten zitten bij je vagina, penis of anus en zijn roze, rood of grijs/wit van kleur. Vaak kun je ze zelf zien en zitten ze in groepjes bij elkaar. Hoewel de symptomen van genitale wratten lastig kunnen zijn, zijn de wratten niet gevaarlijk en verdwijnen ze vanzelf weer. Het is dan ook niet mogelijk om je bij Thuistesten.com te laten testen op genitale wratten. Wel kun je naar de huisarts gaan om de wratten te behandelen, als je er sneller vanaf wilt zijn.

 

Hoe krijg je genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV virus. Er zijn heel veel verschillende soorten van dit virus, en eentje daarvan veroorzaakt genitale wratten. Als je seks hebt met iemand die dit HPV virus heeft, kun je dit virus ook krijgen. Heeft degene waarmee je seks hebt ook zichtbare genitale wratten, dan is de kans nog groter dat je deze wratten zelf krijgt. De besmetting gebeurt vooral via contact met de geslachtsdelen en anus, maar kan ook via de vingers gebeuren. Daarom biedt het gebruiken van condoom geen 100% bescherming. Maar je verkleint de kans op besmetting wel zeer sterk als je met condoom vrijt.

 

Genitale wratten symptomen

Als je besmet bent met het HPV virus, duurt het gemiddeld ongeveer 1 tot 8 maanden voor je symptomen krijgt. Maar het is ook zo dat niet iedereen met genitale wratten symptomen krijgt. Slechts een klein deel van de mensen die besmet is, krijgt daadwerkelijk genitale wratten. Wel kan iedereen die besmet is de genitale wratten doorgeven. Als je wél symptomen van genitale wratten hebt, zijn dat de volgende:

  • Bij vrouwen: wratten rond de clitoris en de ingang van de vagina
  • Bij mannen: wratten op de penis, balzak en eikel (bij de uitgang van de plasbuis)
  • Bij beide: wratten rond de anus
  • Jeuk, pijn of een branderig gevoel
  • Slijm uit de vagina of anus

 

Heb ik genitale wratten?

Als je zulke genitale wratten symptomen hebt, is het vaak wel duidelijk dat je deze SOA hebt. Daarom wordt er meestal niet getest op genitale wratten, en bieden wij deze test ook niet aan op Thuistesten.com. Toch wil je het misschien zeker weten. Je kunt dan langs jouw huisarts of de GGD gaan, zodat die kan beoordelen of de plekjes op je vagina, penis of anus genitale wratten zijn. Je hoeft hiervoor geen uitstrijkje, urine of bloed af te nemen. Wel is het van belang om je ook op andere SOA’s te testen, omdat je hierop een hoger risico hebt. Doe je dit liever anoniem en in je eigen omgeving? Bestel dan een SOA thuistest via onze webshop.

 

Behandeling

Genitale wratten gaan vanzelf weg en zijn niet gevaarlijk. Je hoeft dus niets te doen als je genitale wratten hebt. Maar misschien vind je het te lang duren, of stoor jij je aan de symptomen van genitale wratten. Bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt tijdens de seks. Je kunt de genitale wratten dan via de huisarts behandelen met zalf of vloeistof. Soms kan de huisarts de wratten ook aanstippen of wegsnijden.

Heb je nog vragen over genitale wratten symptomen of andere SOA’s? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!