Veelgestelde vragen

Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Vragen over SOA thuistest

Is de SOA-thuistest even betrouwbaar als een laboratorium test?

Ja, klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de SOA thuistest in tegenstelling tot alle andere thuistesten even betrouwbaar is als een laboratorium test omdat uw sample ook in een volledig geaccrediteerd laboratorium wordt geanalyseerd.

Kan deze test ook gebruikt worden tijdens je zwangerschap?

Ja, deze test is te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zeker als je zwanger bent en reden hebt op verdenking van een SOA, is het zelfs zeer aan te raden deze test te doen. SOA’s kunnen tijdens de zwangerschap o.a. leiden tot vroeggeboorte, of kunnen de baby besmetten.

Ik voel me gezond, is het dan toch raadzaam om de SOA-thuistest te doen?

Een SOA hoeft niet altijd klachten te geven. Wanneer je onveilig hebt gevreeën of een nieuwe partner heeft is het altijd raadzaam om je te laten testen op SOA’s. De test is pijnloos en snel.

Kan ik de thuistest doen als ik ongesteld ben?

Ja, dat kan. De bacteriën (Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas) blijven traceerbaar. Er bestaat wel een grote kans dat de wattenstaaf onder het (menstruatie) bloed komt te zitten en dat het afnemen van het sample iets gevoeliger is dan normaal. Dit zal de resultaten van de test niet beïnvloeden.

Kan ik de thuistesten gebruiken wanneer ik een vaginale gel, schuim of douchezeep heb gebruikt?

Gebruik de test niet wanneer je in de laatste 48 uur een van deze vaginale producten gebruikt hebt, hiervan gaat de sensitiviteit van de test omlaag. Wacht dus even met het testen om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.

Is het laboratorium waar de SOA-thuistest wordt uitgevoerd CCKL geaccrediteerd?

Ja, de bepalingen worden uitgevoerd in een gecertificeerd laboratorium.

Kan ik de test meerdere keren gebruiken?

Nee, de SOA-thuistest en de HPV-test zijn beiden voor eenmalig gebruik. Ook bij een negatief resultaat.

Wat zijn de voordelen van deze thuistesten?

Met de thuistest kun je op elk gewenst tijdstip testen in een omgeving die voor jou plezierig is. Je hebt niet te maken met wachttijden of gênante momenten en je hoeft niet 2 weken op het resultaat te wachten. Het resultaat is snel en anoniem. Met de uitslag kunt je bij de huisarts (indien nodig) behandeld worden.

Bovendien zijn onze thuistesten vaak goedkoper dan naar jouw eigen huisarts gaan. In de meeste gevallen worden deze testen niet vergoed en betaal je dus vanuit jouw eigen risico.

Vragen over SOA's

Op welke manieren kan ik een SOA oplopen?

SOA’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Deze zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. De meeste soa’s worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

  • vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

Een aantal SOA’s is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kun je oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.

Wat zijn redenen om uzelf te testen op een SOA?

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een soa-test te laten doen:
-Je hebt onveilig gevreeën en je bent bang dat je iets hebt opgelopen
-Het condoom is gescheurd tijdens het vrijen
-Je bent gewaarschuwd door een partner of ex-partner die een soa heeft en die dat mogelijk aan jou heeft overgedragen
-Je hebt lichamelijke klachten, na (onveilig) vrijen. Mogelijke verschijnselen bij soa zijn: meer afscheiding uit vagina of penis of andere afscheiding dan normaal, blaasjes, wondjes of wratjes op of rond de geslachtsdelen of pijn bij het plassen
-Je hebt een vaste relatie en wilt zonder condooms vrijen. Stel dan eerst vast welke risico’s jullie in het verleden hebben gelopen. Om zeker te zijn dat jij en je partner geen soa hebben, kunnen jullie je allebei laten onderzoeken
-Je bent zwanger en wilt het risico dat je een soa overdraagt op je kind voorkomen.
-Een andere belangrijke reden voor soa-test is zekerheid over je eigen gezondheid. Sommige soa zijn sluipend aanwezig. Als je in het verleden wel eens onveilig hebt gevreeën, kun je een soa-test én een hiv-test laten doen.

Wanneer kan ik mezelf testen op een SOA?

Voor het testen op een SOA geldt een zogenaamde incubatietijd. Dit is de tijd van het moment van onveilige seks tot besmetting met een SOA. Deze incubatietijd verschilt per SOA.

Als ik met iemand vrij die chlamydia heeft, hoe groot is de kans dat ik dan word geïnfecteerd?

De kans op overdracht van de infectie bij één keer onveilige geslachtsgemeenschap met een geïnfecteerde partner is ongeveer 50%.

Ik heb last van pijn bij het plassen. Moet ik me nu laten onderzoeken op een SOA?

Heb je onveilig gevreeën en daarna last gekregen van vage klachten, zoals: pijn in de onderbuik, wat meer of andere afscheiding, pijn of een branderig gevoel bij het plassen, bloedverlies tussen twee menstruaties, bloedverlies of pijn tijdens of na het vrijen; dan is het verstandig je te testen.

Ik heb een SOA, maar ik weet niet wanneer ik ermee ben besmet. Moet ik nu iedereen waarschuwen met wie ik ooit heb gevreeën?

In principe zou je dan in ieder geval alle partners met wie je in het afgelopen half jaar onbeschermd seksueel contact hebt gehad moeten waarschuwen. Indien je dit liever anoniem doet zou je partnerwaarschuwing.nl kunnen gebruiken.

Ik ben al een keer voor chlamydia behandeld. Kan ik het nu nog een keer oplopen?

Ja. Een behandeling is geen inenting. Als je opnieuw met de Chlamydia bacterie in aanraking komt, kan je opnieuw worden geïnfecteerd. Het is zelfs zo dat de kans op complicaties zoals onvruchtbaarheid (voor vrouwen) na meerdere infecties veel groter is. Daarom is het zo belangrijk dat je partner ook wordt behandeld (bij voorkeur gelijktijdig en zo snel mogelijk). Jullie kunnen elkaar anders opnieuw besmetten.

Vragen over de test

Moet ik vooraf een afspraak maken?

Nee, je hoeft van tevoren geen afspraak te maken, je kunt thuis in een vertrouwde omgeving rustig de test uitvoeren.

Moet ik eerst een huisarts of specialist bezoeken voor een verwijzing?

Nee, je kunt zelf bepalen of je de test wilt afnemen. Je hoeft hierover niet eerst te overleggen met jouw huisarts of specialist.

Hoe verloopt de procedure?

Wanneer je via onze site de test hebt besteld wordt de test zo spoedig mogelijk verstuurd (voor 22:30 besteld is dezelfde dag nog verzonden). Materiaal afnemen doe je volgens bijgevoegde gebruiksaanwijzing. Nadat het materiaal is afgenomen en op de manier is verpakt zoals deze in de bijsluiter staat vermeld kun je het pakketje op de post doen. N.B.: bewaar de unieke code die vermeld staat op de codekaart zorgvuldig. Deze heb je nodig om het testresultaat op te vragen. Zodra de test bij ons binnen is kunt je via www.thuistesten.com met de unieke inlogcode nagaan wat de status van jouw test is. Je kan op jouw test terugvinden binnen hoeveel dagen het resultaat online staat.

Mag ik tijdens de behandeling vrijen?

Tot een week na de start van de behandeling is het beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben. Zo kan het lichaam herstellen en voorkom je dat je partner (opnieuw) wordt besmet.

Vragen over uw testresultaten

Stel je bent positief getest. Wat nu?

Als je positief bent getest op chlamydia, gonnorroe, trichomonas of HPV dien je je direct te melden bij jouw huisarts of een arts bij een SOA Poli om de SOA te verhelpen. Chlamydia, gonnorroe en trichomonas kunnen verholpen worden met een antibiotica kuur.

Partnerwaarschuwing: Indien je positief bent getest is het belangrijk dat je niet alleen de SOA laat behandelen, maar is het ook belangrijk om jouw seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden (bij voorkeur de laatste 12 maanden) te waarschuwen ongeacht of ze wel of geen klachten ondervinden. Deze kunnen zich dan ook laten testen en eventueel laten behandelen. Indien je liever jouw seksuele partner(s) anoniem wil waarschuwen kun je eventueel partnerwaarschuwing.nl gebruiken.

Wat zijn de vervolgstappen nadat het resultaat van de test positief is?

Je neemt jouw resultaten mee naar jouw huisarts en hij zal je verder adviseren. Je kan een PDF rapport met jouw testresultaten downloaden.

Wanneer kan ik de uitslagen verwachten?

Dit is per test verschillend en kun je terugvinden in de bijsluiter van de test of op de verpakking van de test. Mocht je deze beiden hebben weggegooid, neem dan even contact met ons op via info@thuistesten.com. Als richtlijn kun je aanhouden: Voor de SOA 3-in-1 en Chlamydia testen: binnen 3 werkdagen na ontvangst in het lab; voor HPV testen binnen 7 werkdagen na ontvangst in het lab. Hou er wel rekening mee dat wij geen invloed hebben op de snelheid van de postbezorging.

Vragen over uw bestelling

Kan ik vanuit het buitenland bestellen?

Ja, het is mogelijk om een test vanuit het buitenland te bestellen en te bezorgen. Voor Duitse bestellingen (inclusief Duitse test beschrijving) raden we aan om te bestellen via www.testenzuhause.de. Wanneer je een bestelling plaatst vanuit een ander land (bijvoorbeeld Frankrijk of België), houdt er dan rekening mee dat je de retourbox zelf extra moet frankeren. 

Kan ik bestelde artikelen retourneren?

Als de producten niet aan jouw verwachtingen voldoen, kun je ze binnen 7 werkdagen, mits ongebruikt en in originele verpakking, retourneren. Alle retour zendingen dienen schriftelijk aan Thuistesten.com kenbaar gemaakt te worden. Dit mag via e-mail. Je dient jouw volledige naam en factuurnummer te vermelden. Let op: het rekeningnummer dat je opgeeft voor de terugbetaling dient gelijk te zijn aan het rekeningnummer waarvan je de betaling aan Thuistesten.com hebt gedaan. Dit om eventuele fraude met terugbetalingen te voorkomen.

Stappen retourzending:

1) Stuur een mail naar info@thuistesten.com en vermeld daarbij wat je wil retour zenden en jouw ordernummer.
2) Je ontvangt via de mail een retourformulier.
3) Vul het retourformulier in, print het uit en stuur het mee met de retourzending.
4) Let op! Je bent zelf verantwoordelijk, dat het artikel intact, ongebruikt en in originele verpakking aankomt.

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Ja, dat kan. Als je jouw bestelling gelijk na bestellen annuleert zal dit in ons systeem worden meegenomen. Echter, omdat wij dezelfde dag nog onze pakketjes versturen is jouw bestelling vaak gelijk verstuurd. Stuur ons even een mailtje op info@thuistesten.com als je jouw bestelling wilt annuleren.

Welke betaalmogelijkheden heb ik?

Je kan op de volgende manieren betalen: – iDEAL – PayPal – Creditcard – Bankoverschrijving

Vragen over verzending

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?

Heeft je jouw bestelling voor 22:30 hebt geplaatst, dan wordt jouw pakket dezelfde dag nog verzonden. Je krijgt bij de bestelling een track&trace code waarmee je het pakketje precies kunt volgen.

In wat voor soort verpakking arriveert het product?

De bestelling zal in een witte blanco envelop bezorgd worden. Alle bestellingen worden discreet verstuurd en er valt uit niets af te leiden wat er zich in de verpakking bevindt.

Vragen over de HPV thuistest

Op welke HPV typen wordt er getest?

De HPV thuistest bepaalt de hoog risico HPV typen 16 en 18. Van deze twee types staat de uitslag specifiek vermeld in de test uitslag. 
Daarnaast wordt er ook getest op andere hoog risico HPV typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 67, en 68). Deze worden in 1 keer getest, en zullen onder het kopje ‘HPV overig’ worden vermeld in de uitslag. Indien deze positief is, kunnen we dus niet specifiek vertellen voor welke van de overige HPV typen dit geldt. 

Wat betekent een hoog risico type HPV?

Van de meer dan 150 HPV typen, zijn er 30 typen die kunnen worden verspreid via genitaal contact. Hierbinnen onderscheiden we de ‘laag risico’ en de ‘hoog risico’ typen. De laag risico HPV typen zijn niet geassocieerd met baarmoederhalskanker. De hoog risico HPV typen kunnen ervoor zorgen dat de baarmoederhalscellen afwijkend worden, wat uiteindelijk kan leiden tot baarmoederhalskanker. Typen 16 en 18 zijn het meest risicovol, aangezien ze ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De overige hoog risico typen veroorzaken de overige 30%. 

Geeft de HPV test ook een PAP indicatie?

Door middel van een uitstrijkje (afname van cellen van uw baarmoederhals), kan er in het laboratorium worden onderzocht of er afwijkingen zijn aan deze cellen. Op basis hiervan wordt er een PAP uitslag gegeven. De HPV thuistest detecteert enkel de aanwezigheid van het HPV-virus. Er wordt niet gekeken naar afwijkende cellen en er is dus geen PAP indicatie beschikbaar 

Wanneer en waarom moet ik mij laten testen op HPV?

Een HPV infectie komt erg vaak voor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gemeld dat tot ongeveer 80 procent van de vrouwen en mannen op enig moment in hun leven een bepaalde vorm van HPV krijgen (hoog en/of laag risico” typen). De meeste HPV infecties verdwijnen vanzelf en worden door het immuunsysteem onderdrukt of opgeruimd, en ze zorgen niet voor problemen.  

Soms blijft de “hoog risico” infectie echter aanwezig, waardoor er zich afwijkende cellen kunnen vormen. In het geval van deze hoog risico HPV typen is de enige manier om te weten of het virus voor afwijkende cellen zorgt en dus voor baarmoederhalskanker zou kunnen zorgen, is een uitstrijkje af laten nemen.   

Ben je ouder dan 30 jaar? Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen in deze groep, omdat de HPV infecties vaak langdurig aanwezig zijn. Wij raden elke vrouw boven de 30 aan om elke 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Daarnaast kun je door het aantonen van HPV controleren of je meer risico hebt voor de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Met een uitstrijkje en een HPV test ben je extra zeker en kun je het risico op baarmoederhalskanker nog beter identificeren.  

Wat is het verschil tussen een uitstrijkje en de HPV test?

Bij een uitstrijkje wordt er een kleine hoeveelheid cellen van uw baarmoederhals afgenomen, welke in het laboratorium worden onderzocht op afwijkingen door een patholoog. Er wordt niet gekeken naar de aanwezigheid van het HPV-virus. 

De HPV thuistest onderzoekt de aanwezigheid van het HPV-virus, maar er wordt niet gekeken naar afwijkende baarmoederhalscellen. 

Wat betekent mijn HPV uitslag?

Negatieve uitslag: Wanneer de test uitwijst dat u geen hoog risico HPV type heeft, is het risico op baarmoederhalskanker erg klein. Zeker in combinatie met een normaal uitstrijkje. 

Positieve HPV uitslag, normaal uitstrijkje: Wanneer de test uitwijst dat u wel een hoog risico HPV type heeft, maar uw uitstrijkje is normaal, raden wij aan dat u zich na 12 maanden opnieuw test. Alleen wanneer HPV langdurig aanwezig is, kan het tot de vorming van afwijkende cellen leiden.  

Positieve HPV uitslag, afwijkend uitstrijkje: Wanneer de test uitwijst dat u wel een hoog risico HPV type heeft, en u heeft ook een afwijkend uitstrijkje, raden wij aan dat u direct aanvullend onderzoek aanvraagt via uw huisarts