Veelgestelde vragen

Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Vragen over SOA thuistest

Is de SOA-thuistest even betrouwbaar als een laboratorium test?

Ja, klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat de de SOA thuisttest in tegenstelling tot alle andere thuistesten even betrouwbaar is als een laboratorium test omdat uw sample ook in een volledig geaccrediteerd laboratorium wordt geanalyseerd.

Kan deze test ook gebruikt worden tijdens je zwangerschap?

Ja, deze test is te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zeker als je zwanger bent en reden hebt op verdenking van een SOA, is het zelfs zeer aan te raden deze test te doen. SOA’s tijdens de zwangerschap o.a. kunnen leiden tot vroeggeboorte.

Ik voel me gezond, is het dan toch raadzaam om de SOA-thuistest te doen?

Een SOA hoeft niet altijd klachten te geven. Wanneer u onveilig hebt gevreeën of een nieuwe partner heeft is het altijd raadzaam om u te laten testen op SOA’s. De test is pijnloos en snel.

Kan ik de thuistest doen als ik ongesteld ben?

Ja, dat kan. De bacteriën (Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas) blijven traceerbaar. Er bestaat wel een grote kans dat de wattenstaaf onder het (menstruatie) bloed komt te zitten en dat het afnemen van het sample iets gevoeliger is dan normaal. Dit zal de resultaten van de test niet beinvloeden.

Kan ik de thuistesten gebruiken wanneer ik een vaginale gel, schuim of douchezeep heb gebruikt?

Gebruik de test niet wanneer u in de laatste 48 uur een van deze vaginale producten gebruikt hebt, hiervan gaat de sensitiviteit van de test omlaag. Wacht dus even met het testen om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.

Is het laboratorium waar de SOA-thuistest wordt uitgevoerd CCKL geaccrediteerd?

ja.

Kan ik de test meerdere keren gebruiken?

Nee, de SOA-thuistest en de HPV-test zijn beiden voor eenmalig gebruik. Ook bij een negatief resultaat.

Wat zijn de voordelen van deze thuistesten?

Met de thuistest kunt u op elk gewenst tijdstip testen in een omgeving die voor u plezierig is. U heeft niet te maken met wachttijden of genante momenten en u hoeft niet 2 weken op het resultaat te wachten. Het resultaat is snel en anoniem. Met de uitslag kunt u bij de huisarts (indien nodig) behandeld worden.

Bovendien zijn onze thuistesten vaak goedkoper dan naar uw eigen huisarts gaan. In de meeste gevallen worden deze testen niet vergoed en betaal je dus vanuit je eigen risico.

Vragen over SOA's

Op welke manieren kan ik een SOA oplopen?

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Deze zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. De meeste soa’s worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

  • vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kun je oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.

Wat zijn redenen om uzelf te testen op een SOA?

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een soa-test te laten doen:
-Je hebt onveilig gevreeën en je bent bang dat je iets hebt opgelopen
-Het condoom is gescheurd tijdens het vrijen
-Je bent gewaarschuwd door een partner of ex-partner die een soa heeft en die dat mogelijk aan jou heeft overgedragen
-Je hebt lichamelijke klachten, na (onveilig) vrijen. Mogelijke verschijnselen bij soa zijn: meer afscheiding uit vagina of penis of andere afscheiding dan normaal, blaasjes, wondjes of wratjes op of rond de geslachtsdelen of pijn bij het plassen
-Je hebt een vaste relatie en wilt zonder condooms vrijen. Stel dan eerst vast welke risico’s jullie in het verleden hebben gelopen. Om zeker te zijn dat jij en je partner geen soa hebben, kunnen jullie je allebei laten onderzoeken
-Je bent zwanger en wilt het risico dat je een soa overdraagt op je kind voorkomen.
-Een andere belangrijke reden voor soa-test is zekerheid over je eigen gezondheid. Sommige soa zijn sluipend aanwezig. Als je in het verleden wel eens onveilig hebt gevreeën, kun je een soa-test én een hiv-test laten doen.

Wanneer kan ik mezelf testen op een SOA?

Voor het testen op een SOA geldt een zogenaamde incubatietijd. Dit is de tijd van het moment van onveilige seks tot besmetting met een SOA. Deze incubatietijd verschilt per SOA.

Als ik met iemand vrij die chlamydia heeft, hoe groot is de kans dat ik dan word geïnfecteerd?

De kans op overdracht van de infectie bij één keer onveilige geslachtsgemeenschap met een geïnfecteerde partner ligt in de buurt van 50%.

Ik heb last van pijn bij het plassen. Moet ik me nu laten onderzoeken op een SOA?

Heb je onveilig gevreeën en daarna last gekregen van vage klachten, zoals: pijn in de onderbuik, wat meer of andere afscheiding, pijn of een branderig gevoel bij het plassen, bloedverlies tussen twee menstruaties, bloedverlies of pijn tijdens of na het vrijen; dan is het verstandig je te testen.

Ik heb een SOA, maar ik weet niet wanneer ik ermee ben besmet. Moet ik nu iedereen waarschuwen met wie ik ooit heb gevreeën?

In principe zou je dan in ieder geval alle partners met wie je in het afgelopen half jaar onbeschermd seksueel contact hebt gehad moeten waarschuwen.

Ik ben al een keer voor chlamydia behandeld. Kan ik het nu nog een keer oplopen?

Ja. Een behandeling is geen inenting. Als je opnieuw met de Chlamydia bacterie in aanraking komt, kan je opnieuw worden geïnfecteerd. Het is zelfs zo dat de kans op complicaties zoals onvruchtbaarheid (voor vrouwen) na meerdere infecties veel groter is. Daarom is het zo belangrijk dat je partner ook wordt behandeld (bij voorkeur gelijktijdig en zo snel mogelijk). Jullie kunnen elkaar anders opnieuw besmetten.

Vragen over de test

Moet ik vooraf een afspraak maken?

Nee, u hoeft van tevoren geen afspraak te maken, u kunt thuis in een vertrouwde omgeving rustig de test uitvoeren.

Moet ik eerst een huisarts of specialist bezoeken voor een verwijzing?

Nee, u kunt zelf bepalen of u de test wilt afnemen. U hoeft hierover niet eerst te overleggen met uw huisarts of specialist.

Hoe verloopt de procedure?

Wanneer u via onze site de test hebt besteld wordt de test zo spoedig mogelijk verstuurd (voor 22.30 besteld is dezefde dag nog verzonden). Materiaal afnemen doet u volgens bijgevoegde gebruiksaanwijzing. Nadat het materiaal is afgenomen en op de manier is verpakt zoals deze in de bijsluiter staat vermeld kunt u het pakketje op de post doen. NB: bewaar de unieke code die vermeld staat op de codekaart zorgvuldig. Deze heeft u nodig om het testresultaat op te vragen. Zodra de test bij ons binnen is kunt u via www.thuistesten.com met de unieke inlogcode nagaan wat de status van uw test is. U kunt op uw test terugvinden binnen hoeveel dagen het resultaat online staat.

Mag ik tijdens de behandeling vrijen?

Tot een week na de start van de behandeling is het beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben. Zo kan het lichaam herstellen en voorkom je dat je partner (opnieuw) wordt besmet.

Vragen over uw testresultaten

Stel u bent positief getest. Wat nu?

Als u positief bent getest op een chlamydia, gonorroe, trichomonas of HPV dient u zich direct te melden bij uw huisarts of een arts bij een SOA Poli om uw SOA te verhelpen. Chlamydia, gonorroe en trichomonas kunnen verholpen worden met een antibiotica kuur.

Partnerwaarschuwing: Indien u positief bent getest is het belangrijk dat u niet alleen uw SOA laat behandelen, maar is het ook belangrijk om uw seksuele partner(s) van de afgelopen 6 maanden (bij voorkeur de laatste 12 maanden) te waarschuwen ongeacht of ze wel of geen klachten ondervinden. Deze kunnen zich dan ook laten testen en eventueel laten behandelen.

Wat zijn de vervolgstappen nadat het resultaat van de test positief is?

U neemt uw resultaten mee naar uw huisarts en hij zal u verder adviseren.

Wanneer kan ik de uitslagen verwachten?

Dit is per test verschillend en kunt u terugvinden in de bijsluiter van uw test of op de verpakking van de test. Mocht u deze beiden hebben weggegooid, neem dan even contact met ons op via info@thuistesten.com

Vragen over uw bestelling

Kan ik bestelde artikelen retourneren?

Als de producten niet aan uw verwachtingen voldoen, kunt u ze binnen 7 werkdagen, mits ongebruikt en in originele verpakking, retourneren. Alle retour zendingen dienen schriftelijk aan Thuistesten.com kenbaar gemaakt te worden. Dit mag via e-mail. U dient uw volledige naam en factuurnummer te vermelden. Let op: het rekeningnummer dat u opgeeft voor de terugbetaling dient gelijk te zijn aan het rekeningnummer waarvan u de betaling aan Thuistesten.com heeft gedaan. Dit om eventuele fraude met terugbetalingen te voorkomen.

Stappen retourzending:

1) Stuur een mail naar info@thuistesten.com en vermeld daarbij wat u wilt retour zenden en uw ordernummer.
2) U ontvangt via de mail een retourformulier.
3) Vul het retourformulier in, print het uit en stuur het mee met uw retourzending.
4) Let op! U bent zelf verantwoordelijk, dat het artikel intact, ongebruikt en in orginele verpakking aankomt.

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Ja, dit kan. Als je je bestelling gelijk na bestellen annuleert zal dit in ons systeem worden meegenomen. Echter, omdat wij dezelfde dag nog onze pakketjes versturen is jouw bestelling vaak gelijk verstuurd. Stuur ons even een mailtje op info@thuistesten.com als je je bestelling wilt annuleren.

Welke betaalmogelijkheden heb ik?

U kunt op de volgende manieren betalen: – iDEAL – PayPal – Creditcard – Bankoverschrijving

Vragen over uw verzending

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?

Heeft u uw bestelling voor 22.30 geplaatst, dan wordt u pakket dezelfde dag nog verzonden. U krijgt bij uw bestelling een track&trace code waarmee u het pakketje precies kunt volgen.

In wat voor soort verpakking arriveert het product?

Uw bestelling zal in een witte blanco envelop bezorgd worden. Alle bestellingen worden discreet verstuurd en er valt uit niets af te leiden wat er zich in de verpakking bevindt.